Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ongedocumenteerd gezin met ernstig zieke oma uit illegaal gehuurde woning gezet

3 januari 2022, 13.10 uur · Aangepast 3 januari 2022, 18.46 uur · Door Nicolai Brannan

De ongedocumenteerde Braziliaanse familie Silva Baretto dreigt uit hun woning in Amsterdam-Zuidoost te worden gezet, nu woningbouwvereniging Rochdale heeft ontdekt dat zij hun huis illegaal onderhuren. Bij oma Zaza is pasgeleden borstkanker ontdekt en de aanstaande uithuisplaatsing zorgt voor extra spanningen binnen het gezin. 

AT5

De familie heeft aan Rochdale een brief gestuurd met de hoop dat ze nog enige tijd in de woning in Zuidoost mogen blijven wonen, zodat oma Zaza zich kan focussen op haar ziekte en de behandelingen die daarbij horen. Ze moet meerdere keren naar het ziekenhuis voor chemotherapie. 

''Wij hopen op uw barmhartigheid in deze situatie en hopen dat jullie iets voor ons kunnen betekenen'', schrijft het gezin uit Brazilië aan de woningbouwvereniging. Ze wonen met zijn vijven (vader, moeder, oma en twee kinderen) in de flatwoning. De zoon (19) en dochter (16) gaan allebei naar school in Nederland.

Illegaal

Het gezin is al zo'n twintig jaar ongedocumenteerd in Nederland en kan daarom niet op een legale manier een woning in Nederland krijgen. Rochdale heeft de illegale situatie ontdekt nadat de onderverhuurder meermaals de huur niet betaalde aan de woningbouwvereniging.

''Het is bijna twee maanden geleden dat we te horen hebben gekregen dat we ons huis moeten verlaten. De dag daarna kregen we ook te horen dat mijn moeder kanker heeft. Vanaf dit moment is onze strijd begonnen, ze moest geopereerd worden en alles doen wat er nodig was voor de behandeling'', zegt moeder Katia.

Zoon Rodrigo: ''Het is lastig, ik zie mijn moeder zo, mijn oma heeft borstkanker. Ik kan er niks aan doen, ik heb geen inkomen, het is heel moeilijk. Het gaat heel slecht met oma, ze is heel erg misselijk.''

De familie zit met hun handen in het haar en vreest op straat te worden gezet. Katia: ''We zien nu geen uitweg. Alleen mijn man en ik werken, mijn kinderen werken niet. Nu moeten we voor mijn moeder zorgen, waardoor we niet kunnen werken. Naast dat mijn moeder kanker heeft, is ze ook suikerziektepatiënt.''

Quote

''Hoe ga ik dit huis verlaten? Waar ga ik met mijn moeder heen?''

katia

Ze vervolgt: ''Hoe ga ik dit huis verlaten? Waar ga ik met mijn moeder heen? Ik heb echt nog een tijd nodig om dan te kunnen werken om geld zodat we naar een andere huis kunnen zoeken. Op dit moment heb ik er echt geen geld voor en eerlijk gezegd, weet ik ook niet waar ik het vandaan moet halen.''

Rochdale laat weten het vonnis van de rechter te volgen en dus de woning te zullen gaan ontruimen. Een woordvoerder zegt dat de woningbouwvereniging het probleem niet kan oplossen en dat de gemeente dan een eerste vangnet kan bieden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938