Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Omikronvariant goed voor 91 procent van besmettingen in de stad

3 januari 2022, 20.05 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De snelle opmars van de omikronvariant in de stad blijft doorgaan. In vijf dagen tijd is het aandeel van de nieuwe variant bij onderzochte besmettingen in Amsterdam gestegen van 80 naar 91 procent. Zo meldt het ARGOS-consortium, een samenwerking van de GGD Amsterdam en Amsterdam UMC. 

Bij een steekproef op zondag 2 januari onder positieve coronatesten kwam naar voren dat 69 van de 76 coronagevallen om de omikronvariant gaat. Bij slechts een deel van de positieve coronatests wordt gekeken of het om de omikronvariant gaat. Het gaat om een dagelijkse aselecte steekproef van ongeveer 200 coronapositieve monsters. 

Zuid-Afrika

Eind november kwam Zuid-Afrika voor het eerst met de melding van de omikronvariant. Het luchtruim in Nederland werd voor zuidelijk Afrika snel na de ontdekking gesloten. Passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika moesten bij aankomst worden getest. Van de 624 passagiers werden 61 positief getest voor corona, van wie 13 besmet bleken met de omikronvariant. 

Op 8 december testten twee Amsterdammers positief op de omikronvariant zonder dat ze gereisd hadden. Dat betekende dat ze de omikron in Amsterdam hadden opgelopen en de virusvariant zich dus lokaal aan het verspreiden was. 

Testprogramma

Toen de omikronvariant in Nederland opdook, besloten het Amsterdam UMC en de GGD Amsterdam een uitgebreid testprogramma op te zetten om de verspreiding van het virus te kunnen volgen. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de variant een milder ziekteverloop kent, waarschuwen kenners dat dat nog niet vaststaat en dat de snelle opmars toch voor veel druk in het ziekenhuis kan zorgen.   

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938