Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadswarmte dit jaar duurder, gemiddeld 13 euro per maand extra

4 januari 2022, 12.04 uur · Aangepast 4 januari 2022, 12.58 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Ook Amsterdammers met stadsverwarming zullen dit jaar meer gaan betalen. Dat heeft energieleverancier Vattenfall laten weten. 

Het bedrijf, dat als enige stadswarmte in de stad levert, zegt dat de prijzen voor een gemiddelde particuliere klant met zo'n dertien euro per maand zullen stijgen. Alle klanten krijgen in januari een brief of email.

Gekoppeld

Ook de gasprijzen stijgen dit jaar fors. Omdat in de Warmtewet staat dat de warmtetarieven aan de gasprijs zijn gekoppeld, mochten de prijzen van de Autoriteit Consument en Mark (ACM) voor stadswarmte ook omhoog. Vattenfall doet dat dus, maar met de helft van de toegestane verhoging. Wel is de 400 euro compensatie van de overheid al bij de dertien euro per maand extra inbegrepen. 

Een warmtenet bestaat uit leidingen waardoor warm water stroomt. Dat water is in de stad meestal verwarmd door restwarmte van het Afval Energie Bedrijf (AEB) of biomassa van de centrale in Diemen. 

Gek

"Misschien vind je het gek dat je door de stijgende gasprijzen meer kan gaan betalen terwijl je warmte gemaakt is met een andere energiebron, zoals afval", laat Vattenfall weten. "Maar de stijgende energieprijzen beïnvloeden elkaar. Als één brandstof in prijs stijgt, wordt de vraag naar andere brandstoffen groter en stijgt die prijs ook."

Het stadsbestuur liet in oktober nog weten dat duurzame alternatieven de beste garantie waren tegen een te hoge energierekening, maar net als gas stijgt het tarief van warmtenet dus ook. Wel is de tariefverhoging minder hoog dan bij woningen die nog op gas aangesloten zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938