Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsplatform aan het IJ wordt weggehaald: "Het is belangrijk om je fiets op tijd weg te halen"

7 januari 2022, 15.00 uur · Aangepast 7 januari 2022, 15.14 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Aan de IJzijde van het Centraal Station wordt de IJboulevard gebouwd. In het IJ komt onder het water een fietsenstalling met plek voor 4000 fietsen. Om dit uit te kunnen voeren wordt het huidige fietsplatform weggehaald.

AT5

Omringd door verroeste fietsen en gehaaste mensen zijn de makers van het AT5-programma Het Verkeer  aangekomen aan de IJzijde van Centraal Station. Terwijl het fietsplatform nu nog rijkelijk gevuld staat met Gazelle's, Batavussen en een enkele VanMoof, zal hier binnenkort geen enkele fiets meer staan. Maar waarom?

"De fietsen op het fietsplatform worden weggehaald omdat de betonplaat onder de fietsenrekken gesloopt moet worden", vertelt Omgevingsmanager Rob Gordijn. "Wij moeten daar in het water palen plaatsen zodat de steiger uitgebreid kan worden."

Daarnaast wordt er een nieuwe ondergrondse fietsenstalling gebouwd vertelt de omgevingsmanager. "De nieuwe fietsenstalling bouwen wij aan de andere kant van de pontfuik. Onder het water maken wij de fietsenstalling en daarbovenop komt een brede wandelboulevard."

Fietsplatform aan het IJ
Quote

"Er is al zo weinig plek om fietsen te stallen, het staat altijd helemaal vol"

voorbijganger

"Jammer. Er is al zo weinig plek om fietsen te stallen, het staat altijd helemaal vol. Ik las wel dat er een ondergrondse fietsenstalling komt, dus dat is een vooruitgang. Maar als deze weggaat, waar zet ik mijn fiets dan neer?"

Gelukkig heeft Gordijn ook hier een antwoord op. "Wij gaan de bestaande fietsenrekken verplaatsen over de stoep aangrenzend aan het fietsplatform. Maar ook aan de overkant van de weg bij de taxistandplaats en de bestaande fietsenrekken onder de Westertoegang kunnen worden gebruikt."

Fietsen worden vanaf 10 januari verwijderd

"Voor de kerst hebben wij borden geplaatst met een vooraankondiging van het verwijderen van de fietsen", vertelt Gordijn. "Op maandag 10 januari starten wij met het verwijderen van de fietsen om verspreid over twee weken de fietsenrekken leeg te maken. Het is belangrijk om je fiets op tijd weg te halen, zodat je het niet hoeft op te halen op het fietsdepot."

De ondergrondse fietsenstalling is naar verwachting in de eerste helft van 2023 klaar voor gebruik.

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/ijboulevard