Start van hoofdcontent

Stad

nl

Otters spotten in de Diemer Vijfhoek: "Ze kunnen wel 1,5 meter groot worden"

10 januari 2022, 07.00 uur · Aangepast 10 januari 2022, 10.46 uur · Door Roos Gerritsen

De otter is weer in Amsterdam gesignaleerd. Bijna vijftig jaar geleden liet 'ie zich voor het laatst zien in de stad. Oplettende otterspotters Stijn Nollen, Atze van der Goot en stadsecoloog Koen Wonders zagen de eerste signalen: pootafdrukken en aangevreten vis. Natuurcamera's bevestigden het beeld. "Ik vind het zo bijzonder."

AT5

Ecoloog en otterspotter Atze van der Goot is nog steeds onder de indruk: "Ongelofelijk, zo'n groot zoogdier in de hoofdstad." Sinds 1963 werd de otter niet meer in Amsterdam gesignaleerd en in 1989 stierf de otter zelfs in heel Nederland uit. Nadat de otter in 2002 opnieuw werd uitgezet in de Overijsselse Weerribben begon het dier terrein te veroveren. Het was spotter Stijn Nollen die de eerste signalen zag. "Ik was eigenlijk al onderzoek aan het doen hier in de buurt en vond aangevroten vis en rare pootafdrukken" 

Quote

"Het zijn formidabele jagers"

Atze van der goot - Otterspotter

Uitwerpselen

Naast vis verspreidt de otter volgens van der Goot opvallende uitwerpselen. "De spraints herkennen we aan heel veel visgraatjes, schubben en een hele typische geur." De spotters herkennen het meteen als ze ruiken aan de otterpoep. "Ja, dat ruikt wel echt als otter. Zoete visgeur, onmiskenbaar". 

Om erachter te komen hoeveel otters zich in het natuurgebied van de Diemer Vijfhoek hebben gevestigd, wordt de otterpoep die de spotters vinden, opgestuurd naar Wageningen. Daar doen ze DNA onderzoek en kunnen ze concluderen hoeveel otters er in het natuurgebied zijn. 

Volgens de spotters hoeven Amsterdammers niet bang te zijn voor de otters. "Ze kunnen wel bijten, maar dat doen ze niet", zegt Nollen lachend. Of je de otters kan spotten is echter maar de vraag. "Ze zijn heel schuw, dus je zal ze niet zo snel tegen komen. Maar als je goed oplet kan het zo maar zijn, dat je er 's avonds een ziet zwemmen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938