Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deelnemers bijeenkomsten over windturbines verontwaardigd: "Enorme tijdverspilling"

11 januari 2022, 22.02 uur · Aangepast 11 januari 2022, 22.18 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Tientallen Amsterdammers die de afgelopen maanden meededen aan de participatiebijeenkomsten over de komst van windmolens hebben vanavond hun beklag gedaan over de gemeente. Ze vinden dat er niet naar hen geluisterd is. 

Ze kwamen tijdens een online inspraakavond over de zogeheten reflectiefase aan het woord. Zo'n zeventig insprekers hadden zich aangemeld, zij hadden elk een minuut de tijd om het woord te doen. 

Farce

"De reflectiefase is een farce", zei iemand die in de Klankbordgroep Zuidoost zat. "Er werd gezegd dat gebieden niet meer konden afvallen. Het ging er eigenlijk alleen om dat we konden zeggen dat de molens een metertje naar links of rechts zouden gaan. Wat wij met zijn allen wilden zeggen, is dat we verschrikkelijk veel zorgen hebben over de gezondheid en natuur. En daar konden we heel weinig over kwijt."

Dat beeld werd ook in Noord gedeeld. "Het was een mislukte poging om steun te krijgen voor een plan waar geen draagvlak voor is", zei een bewoner, die de drie sessies van twee uur omschreef als 'poppenkastparticipatie'. Iemand die ook in de Klankbordgroep Noord zat noemde het 'enorme tijd- en geldverspilling'. "Het proces was zo ingericht dat dit voor de verkiezingen afgevinkt kan worden."

Quote

"De boodschap is duidelijk, de windturbines komen er hoe dan ook en we maken u medeverantwoordelijk"

bewoner driemond

Tijdens de inspraakavond werd ook de online enquête over de windturbines bekritiseerd. "De gedwongen keuzevragen gaan allen uit van plaatsing", zei een bewoner van Driemond. "De boodschap is duidelijk. De windturbines komen er hoe dan ook en we maken u met deze enquête medeverantwoordelijk voor onze beslissing."

Onderzoek

De omwonenden van de zoekgebieden vroegen gemeenteraadsleden om eerst onderzoek te laten doen naar de gevolgen voor hun gezondheid en de natuur voordat er verdere besluiten worden genomen. "Ik hoop dat jullie je verantwoordelijkheid gaan pakken. Het is een grote zorg die hier leeft en die moet worden uitgezocht. Voor ons voelt het helemaal niet alsof jullie voor ons zorgen. Dat is in mijn optiek jullie taak."

Quote

"Voor ons voelt het helemaal niet alsof jullie voor ons zorgen. Dat is in mijn optiek jullie taak"

bewoner noord

Voor eind 2024 worden besluiten genomen over de windturbines op specifieke locaties. Ze moeten volgens de gemeente uiterlijk 2030 klaar voor gebruik zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938