Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Halsema over slachtoffer politiegeweld: "Je weet niet wat er aan vooraf is gegaan"

14 januari 2022, 20.00 uur · Door Ronald Olsthoorn

"Politiegeweld ziet er altijd naar uit", zegt de burgemeester in Het Gesprek met de Burgemeester, "maar je weet niet wat er aan vooraf is gegaan."

AT5

De beelden van de man die tijdens de coronademonstratie op 2 januari op de Van Baerlestraat door een hond gegrepen werd, gingen de wereld over. En dat was niet fraai volgens Halsema: "Dat is heel afschuwelijk om te zien, maar ik zeg er wel heel onmiddelijk bij: je weet niet wat je ziet. Je ziet een uitsnede, je weet niet wat er aan vooraf is gegaan, je weet niet wat voor confrontaties er zijn geweest."

Behalve dat er door de politie zelf een rapport van wordt opgemaakt, is er nog geen formeel onderzoek opgestart. Daar moet de demonstrant zelf een klacht voor indienen. "Als de politie te ver is gegaan of over een grens is gegaan, dan moet dat altijd goed onderzocht worden. En degene die daar gepakt wordt door de hond kan daar ook altijd een klacht over indienen. Dat wordt ook gestimuleerd", aldus Halsema. 

Quote

"Je mag verwachten dat de uitlatingen vanuit de VN niet alleen maar zijn gebaseerd op een social media-feed"

burgemeester Halsema

Wie zich wel al kritisch uitliet op Twitter over het politie-optreden van die dag, was de VN-rapporteur voor marteling, Nils Melzer. Daar heeft Halsema een dubbel gevoel aan over gehouden: "Ik vind dat het gezag, en daarmee ik, altijd mee horen te werken aan onderzoeken van de Verenigde Naties. Zeer belangrijk dat die controlefunctie bestaat. Ik vind tegelijkertijd dat je wel mag verwachten dat de uitlatingen die vanuit de Verenigde Naties worden gedaan zorgvuldig zijn en niet alleen maar gebaseerd op een social media-feed. Dus ik heb dat wel laten weten aan de rapporteur en tegelijkertijd dat als hij onderzoek wil doen, wij dat altijd zullen faciliteren."

Zondag wordt er in Amsterdam weer gedemonstreerd tegen de coronaregels, een manifestatie die nu wel is toegestaan. Volgens Halsema was het geweld tijdens het laatste protest ook voor de politie "een hard gelag": "Zij staan daar weekend aan weekend en doen hun werk over het algemeen heel beheerst, doen dat ook vechtend tegen uitputting en staan daar al twee jaar heel erg hard te werken."

Kijk hieronder het hele Gesprek met de Burgemeester:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938