Start van hoofdcontent

Stad

nl

Petitie tegen verdwijnen ontmoetingsplek De VerbroederIJ: "Ze doen hier zoveel goeds"

16 januari 2022, 07.00 uur · Aangepast 16 januari 2022, 11.03 uur · Door Tjeerd Kleijn

De VerbroederIJ in Noord moet weg. De ontmoetingsplek gaat na vier jaar plaatsmaken voor een tijdelijk gebouw van de Techschool. De initiatiefnemers van de Verbroederij wisten van tevoren al dat ze op gegeven moment weg zouden moeten, maar vinden het zuur dat ze ruimte moeten gaan maken voor een tijdelijk schoolgebouw. 

Ook buurtbewoner en vaste bezoeker Hetty Overbeek snapt er weinig van, en ze is daarom een petitie gestart. "Jong en oud kunnen hier komen. Mensen met een gevulde portemonnee maar ook mensen die geen cent te makken hebben. Ze doen hier zoveel goeds."

De VerbroederIJ is een initiatief van en voor de buurt. Een initiatief dat door de gemeente werd beloond met een vierjarige vergunning voor het stuk grond naast de Oostveerpont in Noord. De Verbroederij is een stadsstrand met horeca, er is een grote moestuin, en ook is er dagbesteding voor kwetsbare Amsterdammers.

Iedereen is welkom, zegt initiatiefnemer Tania Spaans. "We krijgen hier echt mensen uit alle lagen van de samenleving. Er werken hier vrijwilligers, mensen die re-integreren, stagiairs, mensen die in de dagbesteding werken of meehelpen - betaald of onbetaald -  in het café-restaurant. We hebben de moestuinen en Helen's Free Food Market. Dus al met al hebben we zo'n negentig mensen die hier meewerken."

Quote

"Wat we niet snappen is dat we weg moeten voor een tijdelijke school"

hetty overbeek - initiatiefnemer petitie

Vanaf het begin was al duidelijk dat De VerbroederIJ - in ieder geval op deze locatie - een tijdelijk iets zou zijn. Het stuk grond is aangewezen voor stadsontwikkeling. "Maar wat we niet snappen is dat we weg moeten voor een tijdelijke school," zegt Hetty.

Want op de plek wordt in 2022 een tijdelijk schoolgebouw neergezet van de Techschool. In 2026 zal de school naar een andere, definitieve plek verhuizen. Tania is bang dat als de school weer vertrekt, de buurt opnieuw jarenlang tegen een braakliggend stuk terrein zal aankijken. "Want de vraag is wanneer ze dan gaan ontwikkelen. Dat kan echt nog wel jaren duren. Het allerliefst willen we hier blijven totdat de stedelijke ontwikkeling echt gaat starten."

Hulp bij zoeken naar andere locatie

Volgens verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) is geprobeerd een andere locatie te vinden voor de tijdelijke Techschool, maar is dat niet gelukt. Dus nu wil ze helpen zoeken naar een nieuwe locatie voor De VerbroederIJ: 

Reactie wethouder Marieke Van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling): 

 'Ik wil graag, samen met De VerbroederIJ, een locatie voor langere duur voor de VerbroederIJ vinden. Mijn inzet is dan ook om De VerbroederIJ een plek te geven in de plannen voor de omgeving van dit deel van Noord. Want hoewel dit contract voor tijdelijke duur was, heeft De VerbroederIJ bewezen dat zij ook voor de toekomst van meerwaarde kan zijn voor deze buurt'

Toch hebben de mensen van De VerbroederIJ nog een heel klein beetje hoop dat ze mogen blijven. Online zijn er inmiddels meer dan drieduizend handtekeningen opgehaald, en Hetty gaat met de petitie ook nog de wijken in. "Omdat veel ouderen niet online zijn."

De petitie wordt komende vrijdag aangeboden aan stadsdeel Noord. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938