Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Invoering reclamebelasting voor ondernemers twee maanden uitgesteld

18 januari 2022, 18.08 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het college heeft besloten om de reclamebelasting die vanaf januari zou worden ingevoerd twee maanden uit te stellen. Het stadsbestuur geeft aan de belasting op een later moment in te voeren om ondernemers en culturele instellingen die vanwege corona hard geraakt zijn tegemoet te komen.

Ondernemers in de stad die zichtbaar reclame maken voor hun zaak moeten met deze regel voor buitenreclames belasting betalen. Hierbij gaat het om reclames zoals vlaggen, gevelreclames, uithangborden en menukaarten die te zien zijn vanaf de openbare weg. 

De invoering van de reclamebelasting is een maatregel uit het coalitieakkoord. In eerste instantie zou de reclamebelasting twee jaar geleden ingevoerd worden, maar dat werd toen uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. 

'Mensen staan echt op omvallen'

In december vorig jaar reageerden meerdere ondernemers bij AT5/NH Amsterdam op de reclamebelasting die een maand later ingevoerd zou worden. ''Schandalig, echt waar. Het kan helemaal niet in deze tijd. Ga een ander zitten pesten'', zei een winkelier van de Haarlemmerdijk. ''Mensen staan echt op omvallen, en dan is het heel oneerlijk om extra belast te worden'', vond een ander.

De gemeente liet in december aan AT5/NH Amsterdam nog weten de frustraties van de ondernemers te begrijpen, maar wilde de belasting invoeren om reclame in de openbare ruimte te verminderen.

'Indien nodig aanvullende maatregelen'

Met dit besluit hoeven ondernemers met zichtbare reclame in de stad in ieder geval geen reclamebelasting te betalen over januari en februari 2022. Hierna zal het wel worden ingevoerd, maar het college meldt dat ze zich "indien nodig bij nieuwe perioden van gedwongen sluiting beraden op eventuele aanvullende maatregelen ten aanzien van de reclamebelasting".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938