Start van hoofdcontent

Stad

nl

Randell wil met zijn eigen ervaring tienergeweld terugdringen

23 januari 2022, 07.09 uur · Aangepast 24 januari 2022, 17.57 uur · Door Robin Antonisse

De eerste drie weken van dit jaar kreeg de stad al zeker vijf keer te maken met een ernstig misdrijf waarbij minderjarigen zijn aangehouden. Ook neemt het aantal steekpartijen met jeugdige verdachten de laatste jaren fors toe. Credible messenger Randell Thorpe groeide op in Zuidoost en probeert nu vanuit zijn eigen ervaring jongeren uit de criminaliteit te houden.

Randell groeide op in Gein. Mede dankzij zijn moeder belandde hijzelf niet in de criminaliteit, maar een deel van zijn vrienden wel. "Ik heb vrienden verloren, onder andere vrienden die in de criminaliteit zaten. Vrienden die zelfmoord pleegden omdat ze simpelweg geen uitweg meer zagen."

Om het tij te keren zet burgemeester Femke Halsema onder andere in op credible messengers; jongerenwerkers die vanuit hun eigen ervaring tieners op het juiste pad proberen te krijgen en te houden. Sinds augustus maakt hij via stichting Adamas deel uit van een netwerk van ervaringsdeskundigen en professionals die de straat op gaan om met jongeren in contact te komen.

Hij denkt dat de pandemie de situatie voor veel gezinnen heeft verergerd. Door het wegvallen van werk van ouders komen die gezinnen in nog grotere problemen, waardoor de kinderen in die gezinnen volgens hem in een hoek worden gedrukt. Hij vermoedt dat het oplaaiende geweld onder tieners daar dan ook mee te maken heeft.

Randell ziet vaak aan de manier waarop jongeren staan of lopen of ze wapens bij zich hebben. Toch vraagt hij er niet naar, omdat hij hen positief wil benaderen en denkt dat hij anders juist meer afstand creëert. Liever wint hij vertrouwen, zodat de jongeren er zelf over beginnen. Volgens hem bewapenen jongeren zich omdat ze zich onveilig voelen. "We hebben letterlijk messen van jongeren huilend van ze moeten afpakken, puur omdat ze zich heel onveilig voelen. Dan breekt je hart."

Door de jongeren een alternatief te bieden zoals werk, sport of een hobby, hoopt Randell hen uit de criminaliteit te houden. Verder vindt hij dat de zwijgcultuur die er volgens hem heerst moet worden doorbroken. "Leer gewoon te praten over je emoties. Door het op te stapelen wordt het zo'n groot probleem. Dat zijn wel de belangrijkste dingen die ik ze meegeef."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938