Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Beveiliging joodse instellingen minder zichtbaar

25 januari 2022, 11.28 uur · Aangepast 25 januari 2022, 16.44 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De zichtbare beveiliging bij joodse instellingen is sinds maandag minder zichtbaar. Dat bevestigt Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO) aan AT5/NH Amsterdam. 

De joodse school Cheider.

Sinds 2014 is er beveiliging bij een aantal joodse instellingen in de stad vanwege terreurdreiging. Bij onder andere de joodse school Cheider beveiligde tot voor kort de Koninklijke Marechaussee het pand. 

Volgens de gemeente is de veiligheid van de meeste panden flink verbeterd door aanpassingen en investeringen in en om de te beveiligen panden. Om die reden vindt de gemeente de aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee niet meer nodig.

"De verbeteringen maken het voor de Koninklijke Marechaussee mogelijk meer oog te hebben voor de omgeving, bijvoorbeeld door actief de buurt te verkennen", meldt de gemeente in een brief. "Op deze manier wordt het zicht op de omgeving beter en is de Marechaussee minder voorspelbaar voor eventuele kwaadwillenden." Deze manier van beveiligen is in andere gemeenten al eerder ingevoerd.

Zorgen

Ronny Naftaniel van het CJO is niet te spreken over de aanpassing en maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen. "Als je voor het gebouw staat, dan is het toch anders dan wanneer je het van een afstand gade slaat. Dat kan je te laat zijn", zegt Naftaniel. "Beveiligen betekent dat je op alles voorbereid bent."

Deze ontwikkeling vindt hij dan ook bedenkelijk. "Er is geen verandering in het dreigingsbeeld, dus dat betekent ook niet dat je perse de beveiliging moet veranderen."

BLEW

De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben de veranderingen en het nieuwe concept besproken met stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) als vertegenwoordiger van joodse instellingen. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat er afstemming is met BLEW over de veranderingen. Daarnaast zal het concept over een jaar worden geëvalueerd. Bij deze evaluatie wordt ook BLEW betrokken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938