Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OM: "Moeder containerbaby heeft nimmer enige emotie getoond"

27 januari 2022, 20.00 uur · Door Robin Antonisse

De moeder van de baby die in oktober 2014 werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Slotermeer leek zich tijdens de verschillende verhoren geen zorgen te maken over haar kind. Dat zegt het Openbaar Ministerie, dat vandaag vier jaar celstraf eiste

De 31-jarige Todisoa R. werd vorig jaar in Duitsland aangehouden. Hoewel ze eerder had bekend, verklaarde ze vandaag snikkend dat iemand anders de baby in de drie meter diepe container had gegooid. Dat gelooft het OM niet.

Details

"Die bekentenis staat namelijk niet op zichzelf, maar wordt ook ondersteund", vertelt een persofficier. "Ze geeft namelijk details over de kleding van de baby, het speentje. Ze vertelt over een plastic tas, terwijl de baby in een plastic tas is aangetroffen. Ze vertelt ook over een container en de locatie van een container, die komen eigenlijk allemaal overeen met de bevindingen die de politie daarover heeft opgemaakt."

In totaal is de in Madagaskar geboren vrouw zeven keer verhoord door de recherche. "Daarin is zij langdurig ondervraagd. In al die verschillende verhoren heeft ze eigenlijk nimmer enige emotie getoond en nooit gevraagd naar het kindje",  Dat zijn allemaal dingen die bijzonder te noemen zijn, zeker nu ze vandaag ineens wel emoties heeft getoond daarover."

Vijf andere kinderen

Uit een psychologisch rapport blijkt dat R. zwakbegaafd is en dat ze beperkt is in het vinden van oplossingen voor moeilijke problemen. Ze heeft nog vijf andere kinderen bij verschillende vaders, waarvan het jongste kind van een jaar oud bij haar in de gevangenis verblijft.

AT5

"Het Openbaar Ministerie vindt dit feit zo ernstig dat we vinden dat daar een langdurige gevangenisstraf bij hoort", zegt de persofficier. "Uiteraard gaat het om een poging doodslag, daar worden soms ook veel hogere straffen voor opgelegd. Dus er zijn wel degelijk veel verzachtende omstandigheden voor te vinden. Het Openbaar Ministerie gaat er ook wel vanuit dat er een bepaalde paniek of psychische toestand moet zijn geweest en daar houden we ook wel rekening mee. Maar we vinden niet dat dat op dit moment, na ongeveer negen maanden voorlopige hechtenis, dat zij daarmee voldoende gestraft zou zijn."

De advocaat van R. ziet niet genoeg bewijs en pleit voor vrijspraak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938