Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aandacht voor microagressie: "Kwetsende opmerkingen vaak vol met vooroordelen en stereotypen"

7 februari 2022, 16.10 uur · Aangepast 9 februari 2022, 13.05 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam werkt met de campagne 'Kom op Amsterdam' aan de aanpak van alle vormen van discriminatie. Het AT5 Programma Amsterdam Informeert gaat in gesprek met Amma Asante, onderzoeker bij Movisie, over microagressie.

AT5

Microagressie zit volgens Asante vooral in opmerkingen die misschien onschuldig lijken maar wel kwetsend zijn. Vooral als ze steeds herhaald worden.  "Mensen hebben het vaak niet door dat grapjes of opmerkingen als kwetsend kunnen worden ervaren, omdat het heel subtiel is ingeslopen in onze cultuur." 

Asante geeft als voorbeeld het sportveld.  "Dat één meisje met een donkere huidskleur een doelpunt maakt  en dat dan een tegenstander, een wit meisje, tegen haar zegt: 'Goh, ik wist niet dat jullie ook kunnen hockeyen.' Dat zit zo vol met vooroordelen en stereotypen". 

Als je heel vaak dit soort opmerkingen krijgt, kan dat verschillende dingen met je doen. Een van de effecten die Asante merkt, is dat mensen zich klein maken, in de hoop niet op te vallen of gezien te worden om zo te ontsnappen aan micro agressie. 

Quote

"Wijs diegene die een opmerking maakt, op wat hij of zij tegen je zegt"

Amma ASANTE

Volgens Asante is erover praten één van de dingen die mensen kunnen doen wanneer ze discriminatie meemaken. "En als je het durft, wijs diegene die een opmerking maakt er op wat hij of zij tegen je zegt." 

Verschillende voorbijgangers reageren op de vraag of zij zouden opkomen voor iemand die gekwetst wordt door een opmerking. "'Het hangt er een beetje vanaf in wat voor situatie het is." Een marktvrouw vertelt dat zij regelmatig opkomt voor mensen die te maken krijgen met discriminatie. "Een van de dingen die je zou kunnen doen, is naast degene staan en vragen of hij of zij hulp nodig heeft", is een tip van Asante voor omstanders. 

Wat Asante mensen vooral op het hart wil drukken is om eerst even goed na te denken voordat je je mond open doet. 

Kijk voor meer informatie over de campagne op amsterdam.nl/komop