Start van hoofdcontent

Stad

nl

Documentaire: hoe de Hogeschool van Amsterdam twee jaar worstelde met corona

10 februari 2022, 13.00 uur · Aangepast 21 april 2022, 15.13 uur · Door Julia Timte

Op 11 maart 2020 vertelt Tohar Wijnalda aan haar klasgenoten dat ze zwanger is. De dag erna kondigt premier Rutte aan dat Nederland in lockdown gaat. In de documentaire Achter de Schermen, die vanavond op AT5 wordt uitgezonden, zien we onder andere deze hogeschoolstudent tijdens de coronacrisis. Filmmaakster Hannah van Tassel heeft in opdracht van de HvA, studenten, docenten en medewerkers van de school gevolgd tijdens hun worsteling met de pandemie.

Nederland lijkt langzamerhand steeds meer open te gaan, de documentaire geeft een beklemmend tijdsbeeld van de situatie waarin ook de Hogeschool van Amsterdam de afgelopen twee jaar verkeerde. Er zitten voor iedereen die werkt en studeert herkenbare scenes in de film. De lage opkomst bij colleges, de slechte internetverbindingen en de lange stiltes en het ongemak af en toe na het stellen van een vraag ; al die aspecten komen voorbij in de documentaire.

De sluiting van het hoger onderwijs betekende voor studenten dat alle lessen en het meeste sociale contact wegvielen. Daarvoor in de plaats kwam het onderwijs op afstand. Zo ook voor Tohar Wijnalda, studente Leraar Wiskunde aan de HvA. "Ik vond het vreselijk om te horen dat school sloot. Het duurde wel een maand voordat ze eindelijk een manier hadden gevonden om de lessen online te geven."

Quote

"Je wist niet waar je aan toe was en dat is niet best voor je mentale welzijn"

Tohar Wijnalda, studente Leraar Wiskunde

Tohar is niet alleen voltijdstudent, ze is ook moeder van een zoontje van 1. "Toen alles online ging, vond ik dat erg lastig. Vaak moet ik mijn zoontje de fles geven tijdens colleges, en mijn wifi lag er heel vaak uit." Naast de technische problemen zoals een wegvallend wifinetwerk of een haperende microfoon, was de drempel om vragen te stellen ook hoger dan tijdens een echte les. "Je voelt je bekeken als je antwoord geeft op vragen van een docent of als je zelf een vraag wil stellen".

"De steeds veranderende maatregelen vond ik echt verschrikkelijk. Je wist niet waar je aan toe was en dat is niet best voor je mentale welzijn," zegt Tohar. "Ik heb elke mogelijkheid om op school te zitten gepakt. Of ik nou online of offline les had. Ik zat zoveel mogelijk met twee vriendinnen op de gereserveerde studieplekken."

De coronacrisis heeft ook positieve veranderingen gebracht. Tohar: "Toen de lockdown begon, had ik opeens heel veel vrije tijd. Ik kon mijn broertjes en zusjes vaker opzoeken en ik hoefde niet meer naar mijn intensieve stage. Daar was ik eigenlijk wel blij mee. Ik heb tijdens de lockdowns een nieuwe hobby ontdekt: haken! Ik heb tijdens die saaie dagen thuis heel veel shirtjes voor mijn zoontje gehaakt." lacht Tohar.

De documentaire wordt op 10 februari om 19:07 uur voor de eerste keer uitgezonden via AT5.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938