Start van hoofdcontent

Stad

nl

De stad gaat weer open in stappen: dit zijn de versoepelingen

15 februari 2022, 20.35 uur · Aangepast 15 februari 2022, 20.49 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft vanavond tijdens persconferentie nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. "Alles gaat weer open. Niet in één keer, maar in stappen.'' Lees hieronder hoe dat precies zal gaan lopen. 

Knelis

Het aantal coronabesmettingen is nog hoog, maar de ziekenhuisopnames blijven wel stabiel. Door vaccinaties, boosterprikken en de opgebouwde immuniteit kan Nederland weer van het slot. Kuipers is optimistisch: ''Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, we snakken naar cultuur, naar uitgaansleven, ook dat is onmisbaar voor een gezonde samenleving. Alles gaat dus weer open.''

Per direct

Vanaf vandaag vervalt het advies om thuis niet méér dan vier mensen te mogen ontvangen. Ook de versoepeling van het thuiswerkadvies gaat vanaf vandaag in. Tot nu toe was dat advies om volledig thuis te werken wanneer mogelijk. Vanaf vandaag is dat verleden tijd en wordt het: werk maximaal de helft van de tijd thuis.

Per 18 februari 

Vanaf vrijdag 18 februari mogen alle locaties weer open tot 01.00 uur. Op plekken waar minder dan 500 mensen komen hoeven bezoekers niet meer een mondkapje te dragen, geen anderhalve meter afstand meer te houden en niet meer op een vaste plek te zitten. Het coronatoegangsbewijs blijft nog gelden op alle plekken waar die nu ook al gescand moet worden (horeca, musea, theaters, bioscopen en professionele sportwedstsrijden). Op locaties waar méér dan 500 mensen samenkomen geldt wél een vaste zitplaats en blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Als mensen nog positief testen op het corona hoeven ze niet langer zeven dagen in quarantaine, maar vijf dagen. Positief geteste mensen moeten dan wél 24 uur klachtenvrij zijn.

Per 25 februari

Vanaf vrijdag 25 februari gelden overal de normale sluitingstijden weer. Nachtclubs, discotheken en clubs kunnen dan weer onbeperkt opengaan. Het coronatoegangsbewijs komt te vervallen en ook de anderhalve meter is vanaf dan verleden tijd. Een mondkapje hoef je dan bijna nergens meer op. Alleen in het openbaar vervoer, op Schiphol en in het vliegtuig is het dragen van een kapje dan nog verplicht. Op plekken waar meer dan 500 mensen samenkomen op binnenlocaties moeten mensen testen voor toegang. Een negatieve test is dan nodig om naar binnen te gaan; anders kom je er niet in. Tot slot vervalt de quarantaineplicht vanaf vrijdag 25 februari voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden bij terugkomst in Nederland.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938