Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurt herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog: "Schokkend hoeveel er uit Oud-West zijn weggevoerd"

17 februari 2022, 13.00 uur · Aangepast 17 februari 2022, 15.59 uur · Door Jimmy Miltenburg

Bij de komende Dodenherdenking gaat een groep van bewoners uit Oud-West de mensen herdenken die in hun buurt woonden en in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in concentratiekampen om het leven zijn gebracht. Ze hebben het levensverhaal uitgezocht en maken een bordje met de naam van het Holocaustslachtoffer.

Dit initiatief, genaamd Namen en Nummers, is bedacht en opgezet door kunstenaar Ida van der Lee in 2012. Zij zette het op in de Oosterparkbuurt waar veel Joden woonden die zijn weggevoerd door de nazi's en nooit meer terugkeerden.

Dit jaar hebben de bewoners van Oud-West besloten de oorlogsslachtoffers van dit stadsdeel te herdenken op dezelfde manier. "Je hoort altijd van het Jodenkwartier en Oud-Zuid", vertelt buurtbewoonster Anoesjka Dinjens. "Maar je hoort zelden over Oud-West. Dat geldt ook voor andere wijken, maar ik vond het schokkend hoeveel mensen uit Oud-West ook weggevoerd zijn. "

Aaltje Henriette Nordheim

Tijdens het schilderen van de naambordjes delen alle aanwezigen het verhaal van hun gekozen slachtoffer. Ze hebben op de lijst, die te zien is op de website van het project Namen en Nummers, gekeken. Hierop zijn alle weggevoerde Joodse slachtoffers te zien. De vier dames, allemaal woonachtig in Oud-West, kozen allen een naam die hen aansprak. Voor Anoesjka Dinjens was het de voornaam van een dierbare vriendin waar haar oog op viel. 

"Ik heb gekozen voor Aaltje Henriette Nordheim en zij is 18 september 1912 geboren en op 1 november 1942 in Auschwitz overleden", beschrijft ze de gevonden informatie. "Ik wil dat ze op de een of andere manier opvalt straks als we haar neer gaan leggen in het stratenplan wat we gaan maken. Dat zij op het goede adres op de Overtoom neergelegd kan worden. Dat ze weer thuis kan komen."

Mede-initiatiefnemer Eba Nanuru vindt het heel belangrijk dat de buurt de geschiedenis kent en dat mede-buurtbewoners leren van de verhalen. "Op 4 mei zijn we van plan om de borden die we hier maken te leggen op een pleintje hier bij het Wilhelmina Gasthuis", legt ze uit. "We maken een stratenplan zodat je in één klap kunt zien wat er gebeurd is. In totaal zijn er 165 Joodse mensen weggebracht en nooit meer teruggekomen."

Workshops

Door in maart en april samen met kunstenaars van WG-Kunst workshops te organiseren waarbij mensen een naambordje kunnen schilderen, hoopt ze alle 165 namen neer te kunnen leggen. Daarmee krijgen de weggevoerde oorlogsslachtoffers een gezicht volgens haar. "Het is dus niet alleen een naam, maar je vertelt het verhaal ook op de dag van 4 mei", vertelt Nanuru. "Zo lang je die naam noemt, wordt de persoon niet vergeten. Wij willen hier achterhalen wat voor persoon het is. Dan leeft zo'n man, vrouw of kind ineens."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938