Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Eerste Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in hostel in Zuidoost

1 maart 2022, 13.15 uur · Aangepast 1 maart 2022, 22.21 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Karel Wessels

Amsterdam gaat de eerste Oekraïners opvangen die naar Nederland komen. Een groep van tachtig oorlogsvluchtelingen wordt vandaag opgevangen in het A&O Hostel in Zuidoost.

Dat bevestigt een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink (Vluchtelingen en Ongedocumenteerden). De vluchtelingen arriveren in de loop van de dag.

De woordvoerder benadrukt dat het om tijdelijke opvang gaat, dus voor een aantal dagen. "Het gaat om de eerste opvang. Vanuit Den Haag wordt op dit moment bekeken waar de vluchtelingen uit Oekraïne in het land kunnen worden opgevangen."

Lange termijn

Ondertussen inventariseert Amsterdam waar de vluchtelingen op langere termijn terecht kunnen, laat de woordvoerder daarnaast weten. Voorlopig gaat de gemeente daarbij uit van 200 tot 300 plekken.

Het A&O Hostel is sinds begin dit jaar geopend als noodlocatie voor vluchtelingen en biedt zo'n zeshonderd plekken. Het hostel zit volgens de woordvoerder niet vol met de tachtig Oekraïners die nu arriveren. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan een half miljoen mensen Oekraïne inmiddels ontvlucht.

In een brief aan de gemeenteraad laat Groot Wassink weten dat de gemeente ook onderzoekt hoe het de aangeboden hulp van Amsterdammers kan coördineren en ondersteunen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938