Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Waternet gaat brugwachters weer ter plaatse inzetten

1 maart 2022, 15.35 uur · Aangepast 1 maart 2022, 17.26 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Drie zomers lang werden meer dan 50 bruggen en sluizen die worden bediend door Waternet op afstand bestuurd. Omdat er in 2021 meerdere storingen waren, worden er dit jaar weer brugwachters ingezet, zo laat Waternet weten.

Wikimedia

De brugwachters krijgen vanaf april de verantwoordelijkheid voor meer dan 30 bruggen en sluizen. De rest wordt nog wel op afstand bediend.

De problemen ontstonden vorig jaar doordat camerabeelden 'stotterend' of vertraagd binnenkwamen in de centrale van de beheerder. "Dat kunnen we niet accepteren", aldus Waternet. Vorig jaar werden er daarom ook al brugwachters ingezet. Omdat de storingen zich nog altijd blijven voordoen, weet Waternet nu al dat deze brugwachters opnieuw nodig zullen zijn.

Twee vaarseizoenen

Het probleem met de zogenoemde objectbediening van de bruggen is zo hardnekkig dat Waternet is gestopt met de reparatie. In plaats daarvan moet er een nieuw ontwerp komen. De brugwachters zullen ingezet blijven worden totdat dit ontwerp af is; volgens Waternet kan dat nog wel twee vaarseizoenen duren.

De 20 bruggen en sluizen waar geen wachters voor worden ingezet, hebben volgens Waternet een 'laag risico.' Het gaat hierbij om sluizen, fietsbruggen en bruggen met overzichtelijke verkeersstromen. Waternet benadrukt dat deze 'objecten' zonder problemen op afstand bediend kunnen worden.

Huisjes

Mocht het gaan regenen, dan kunnen de brugwachters niet meer in de welbekende brugwachtershuisjes schuilen. De huisjes worden inmiddels verhuurd voor een hotelketen. Omdat Waternet geen eigenaar is van de huisjes, kan het dat niet terugdraaien.

Waternet vraagt bootbezitters om de komende seizoenen rekening te houden met extra wachttijd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938