Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Halsema: financiële banden Hermitage met Russische staat het probleem, geen sprake van cancel culture

4 maart 2022, 19.47 uur · Aangepast 7 maart 2022, 06.24 uur · Door AT5

Volgens burgemeester Halsema ontkwam de Hermitage Amsterdam er deze week niet aan om de banden met Rusland te verbreken vanwege de financiële relaties met de Russische staat. 

Dat zegt Halsema in het Gesprek met de Burgemeester in antwoord op de kritiek dat er sprake zou zijn van cancel culture. "Wij veroordelen niet het Russische volk, wij veroordelen ook niet de Russische cultuur. Daar gaat dit natuurlijk niet om", aldus Halsema vrijdagavond op AT5. "Wat niet kan, is het hebben van financiële relaties met Rusland. Daar ontstond echt een acuut probleem voor de Hermitage." 

Donderdag maakte de Hermitage Amsterdam bekend alle banden te verbreken met de Hermitage in Sint Petersburg vanwege de oorlog in Oekraïne. Halsema: "Ik ben er trots op dat ze dat durfden. Tegelijk zie je de kritiek ontstaan dat het cancel culture zou zijn. Nee, het is geen kritiek op de Russische cultuur, maar financiële relaties met staatsinstellingen in Rusland, die kunnen er niet zijn."

Eerder deze week kwam het museum alleen nog met een verklaring dat ze afstand namen van het Russische optreden in Oekraïne. Maar daar kon het niet bij blijven, aldus Halsema. "Het probleem zit er in dat elk kaartje dat iemand koopt om naar die tentoonstelling te gaan, dat daarvan een deel gaat naar het staatsmuseum in Sint Petersburg. En dat kan niet. Daarom moesten ze handelen."

Quote

"De stad laat zich in moeilijke tijden vaak van zijn beste kant zien, en ik hoop dat dat nu ook gebeurt"

burgemeester halsema

De oorlog in Oekraïne zorgt bij veel Amsterdammers voor solidariteit met het Oekraïense volk. Maar toch vreest Halsema dat het conflict ook spanningen in de stad kan veroorzaken. Zo werd vandaag bekend dat een verhuurder het huurcontract met een Russische expat wil opzeggen vanwege haar Russische nationaliteit. 

Halsema hoopt dat de polarisatie in de stad niet toeneemt ondanks het Russische geweld in Oekraïne: "Wij veroordelen heel scherp het optreden van de Russische staat, en van Poetin in het bijzonder, maar we hebben geen conflict met Russen in Amsterdam. Die horen bij onze stad, en die moeten zich ook beschermd weten. De stad laat zich in moeilijke tijden vaak van zijn beste kant zien, en ik hoop dat dat nu ook gebeurt."

Bekijk hieronder het hele Gesprek met de Burgemeester:  

AT5

📋 Doe mee aan het AT5-panel
Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel.