Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat-stagiair woest op begeleider: "Een aangifte ligt op de loer"

5 maart 2022, 21.35 uur · Aangepast 5 maart 2022, 21.48 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een ruzie tussen een advocaat-stagiair en de advocaat die hem begeleidde is zo hoog opgelopen dat de kantonrechter zich erover moest buigen. Die bepaalde dat het contract van de stagiair mag worden ontbonden.

De stage begon op 24 februari 2021 en de advocaat-stagiair verdiende maandelijks 2.435,00 euro bruto. Op 15 juni 2021 trok hij aan de bel bij de deken van de Amsterdamse Orde van advocaten. Hij schreef dat de advocaat 'zichtbaar gefrustreerd en kwaad' was en hem beschuldigde van het te laat indienen van een bewijsstuk. Daarna vonden er twee gesprekken om te bemiddelen plaats.

Eind augustus ontstond er nog een conflict. De advocaat-stagiair mocht van de advocaat tijdens werktijd aan een opdracht van zijn opleiding werken. Die opdracht kostte hem zo veel tijd dat hij de hele nacht doorwerkte en zich de volgende dag om die reden ziekmeldde. Ook vroeg hij om meer dagen tijd om aan de opracht te werken.

Quote

"Het weekend had je 'privé-dingen' en heb je ervoor gekozen om niet aan je huiswerkopdracht te werken"

advocaat

"De huiswerkopdrachten zijn al (zes) weken bekend en je hebt ervoor gekozen om te wachten tot maandag en mij voor het blok te zetten terwijl wij overlopen van het werk", reageerde zijn begeleider. "Het weekend had je 'privé-dingen' en heb je ervoor gekozen om niet aan je huiswerkopdracht te werken."

De advocaat-stagiair reageerde ook verontwaardigd. "Ik had tot en met vandaag zoveel over jouw doen en nalaten erbij kunnen halen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik vraag me echt af wie er blij van gaat worden als ik die vreemde zaken binnen jouw praktijk erbij haal. Maar jij bent mijn grenzen nu wel aan het provoceren."

Quote

"Ik verzoek je vandaag nog mijn wachtwoord vrij te geven"

advocaat-stagiair

Daarna werd zijn wachtwoord geblokkeerd. Daar was hij ook kwaad over. "Volgens mij besef je niet dat dit strafbaar is. Ik verzoek je vandaag nog mijn wachtwoord vrij te geven. Zo niet is een klacht en een aangifte tegen jou op de loer. Je gaat nu echt te ver. Ik laat het over aan de Politie. Heb contact met ze gehad. Ik zal een aangifte plannen. Kijk maar of je dit wil doorzetten. De Orde zal hier aankomende week op terugkomen.”

Brief

De advocaat van het kantoor stuurde hem daarna een brief waarin ze zei dat ze vanwege de boze whatsappberichten een verzoek bij de deken heeft ingediend om mee te werken aan het beëindigen van de samenwerking. Een paar maanden later gaf de deken daar toestemming voor. De advocaat vroeg de kantonrechter daarom de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De advocaat-stagiair was het daar niet mee eens, tenzij hij een vergoeding van  224.991 euro zou krijgen. Dat bedrag was gebaseerd op een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro plus het salaris dat hij de eerste tien jaar van carrière verwacht mis te lopen als hij niet meer als advocaat aan de slag kan door het vroegtijdige afbreken van zijn opleiding.

Quote

"Gezien de aard van de vertrouwensbreuk, ligt herplaatsing niet in de rede"

kantonrechter

Volgens de kantonrechter viel beide partijen wat te verwijten. Zo had de advocaat zorgvuldiger moeten zijn met het geven van kritiek en had ze een dossier moeten vormen. De advocaat-stagiair had zelf moeten zorgen dat hij zijn huiswerk op tijd af had. Hij had ook 'een stevige bijdrage aan de verdere escalatie' met zijn whatsappberichten. 

Volgens de kantonrechter is er sprake van een verstoorde arbeidsverhouding en is het niet redelijk om de advocaat te vragen om weer met de advocaat-stagiair te gaan werken. "Gezien de aard van de vertrouwensbreuk, ligt herplaatsing niet in de rede." Ook hoeft de advocaat geen vergoeding te betalen. Ze heeft wel 'verwijtbaar' gehandeld, maar niet 'ernstig verwijtbaar'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938