Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mobiele Eenheid moet opnieuw krakers uit pand bij Vondelpark halen

5 maart 2022, 19.44 uur · Aangepast 6 maart 2022, 10.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het in januari gekraakte en door de politie ontruimde pand aan de Waldeck Pyrmontlaan in Zuid is opnieuw gekraakt. De Mobiele Eenheid heeft vanavond meerdere krakers opgepakt. Een klein aantal krakers zat uren op het dak, maar werd uiteindelijk via een ladderwagen van de brandweer naar beneden gehaald.

Het pand, dat op een steenworp afstand ligt van het Vondelpark, werd gisteren 'herkraakt', aldus de politie. Volgens een woordvoerder ging het om een spoedontruiming op last van de officier van justitie.

Quote

"We zijn helemaal klaar met rijke mensen die vaak meerdere panden in de stad bezitten"

kraker

De krakers lieten telefonisch aan AT5 weten weten dat ze niet een dag, maar al drie dagen in het pand zitten. Ze vinden dat de eigenaar het verder heeft laten 'verkrotten'. "We zijn helemaal klaar met rijke mensen die vaak meerdere panden in de stad bezitten."

Met de tweede kraakactie, op de dag van de Women's March, wilden ze aandacht vragen voor FLINTA-personen. Dat is een afkorting voor Female (vrouwelijk), Lesbian (lesbisch), Intersex (interseksueel), Non-binary (non-binair), Trans (transgender) en Agender (gendervrij). "Zij hebben zonder eigen woning de keuze tussen in de kast blijven of gevaar lopen." De krakers wilden daarbij ook de 'radicale geschiedenis' van Internationale Vrouwendag benadrukken.

Verzamelen

Rond 17.30 uur werd leden van de Mobiele Eenheid gevraagd om bij het politiebureau aan de Johan Huizingalaan in Nieuw-West te verzamelen. De ontruiming begon om 19.30 uur. Ter assistentie is er rond 19.00 uur een ladderwagen van de brandweer opgeroepen.

De eerste krakers zijn rond 20.45 uur opgepakt. Een aantal krakers bleef echter nog op het dak staan. Daar werden ze rond middernacht door leden van een arrestatieteam vanaf gehaald.

Vorige week beantwoordde het stadsbestuur nog vragen van JA21 over de kraakactie die in januari plaatsvond. Het stadsbestuur bevestigde daarin dat de krakers toen illegaal bezig waren. "Ieder pand waar een eigenaar een concreet plan voor ingebruikname voor heeft wordt zo snel mogelijk ontruimd."

Verschillende buren gaven in januari ook aan dat ze het niet met de krakers eens waren. Het pand zou leeg hebben gestaan omdat de eigenaar in een juridische strijd met buren zit over de aanleg van een zwembad. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938