Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Nieuwe peiling: GroenLinks net groter dan D66, VVD volgt als derde

9 maart 2022, 21.17 uur · Aangepast 11 maart 2022, 12.19 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Opnieuw blijkt uit een peiling dat GroenLinks en D66 vermoedelijk de twee grootste partijen in de stad worden. Dit keer gaat het om een peiling van Kantar Public. GroenLinks zou net wat groter worden dan D66. De VVD zou de derde partij van de stad worden. 

GroenLinks zou 17 procent van de stemmen krijgen en D66 16 procent. De VVD volgt daarna met 13 procent en de PvdA met 12 procent. Als de peiling blijkt te kloppen, zouden deze vier partijen genoeg zetels hebben om samen een coalitie te vormen. 

Volt scoort ten opzichte van eerdere peilingen slecht. De partij, die in Amsterdam voor het eerst mee zou doen, zou drie procent van de stemmen krijgen. In februari zou Volt volgens een peiling van bureau OIS nog 12 procent van de stemmen krijgen en daarmee de derde partij van de gemeenteraad worden. Een vierpartijenmeerderheidscollege leek toen alleen mogelijk als Volt zou meedoen, maar uit deze peiling blijkt dat dus niet. 

Kantar Public deed in het hele land onderzoek. In totaal deden er 27.571 stemgerechtigden mee. In Amsterdam ging het om 1211 respondenten. Benadrukt dat de peilingen op eigen initiatief en onafhankelijk uitgevoerd zijn. "Dat betekent dat er geen (politieke) partij betaald heeft voor het uitvoeren van dit onderzoek."

De gemeenteraadsverkiezingen vinden op 16 maart plaats.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938