Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oekraïense vluchtelingen komen aan in RAI: "Kunnen geen woorden vinden om dit te beschrijven"

10 maart 2022, 20.05 uur · Aangepast 10 maart 2022, 20.32 uur · Door AT5/NH Amsterdam

In de RAI opende vandaag het centraal opvangpunt voor vluchtelingen uit de oorlog in Oekraïne. Hier kunnen de vluchtelingen die in Amsterdam aankomen een aanvraag doen tot registratie, en zo nodig, een opvangplek krijgen. De vluchtelingen zijn emotioneel: "Het is heel moeilijk. We kunnen geen woorden vinden om dit te beschrijven. We wachten gewoon tot het stopt."

Oekraïense vluchtelingen die in Amsterdam aankomen, worden vanaf vandaag als eerste opgevangen in de RAI. Vanuit de RAI  worden de Oekraïnse vluchtelingen wanneer nodig doorgestuurd naar diverse opvanglocaties in de stad en daarbuiten. 

Quote

"We zijn nu in een goede situatie als we het vergelijken met de mensen die moeten bevallen in schuilkelders, parkeergarages en metrostations"

OEKRAÏeNSE vluchteling

Een zwanger stel had een zware reis achter de rug: "Het was eng, we hebben vijf dagen in de auto gezeten en we reden van stad naar stad voor het geval dat ik tijdens de reis zou bevallen. We zijn nu in een goede situatie als we het vergelijken met de mensen die moeten bevallen in schuilkelders, parkeergarages en metrostations. We hebben heel veel geluk dat wij dat niet hoeven."

Veel Oekraïners moesten bijna alles achterlaten en maken zich zorgen over hun familie en vrienden die nog in Oekraïne zijn. Een Oekraïnse vrouw heeft haar man achter moeten laten: "Mijn man is in Oekraïne gebleven. Hij werkt als vrijwilliger en helpt andere mensen die gebleven zijn. Hij  verkeert helemaal niet in veiligheid. Überhaupt is iedereen die gebleven is in Oekraïne totaal niet veilig."

Rode kruis 

Het was vandaag een komen en gaan van busjes van het Rode Kruis die groepen Oekraïners ophaalden van het Centraal station. Twee vrijwilligers van het Rode Kruis brachten verschillende gezinnen naar de RAI : "Ze komen natuurlijk aan in een hele vreemde omgeving die ze niet kennen. en ze weten eigenlijk niet wat er met hun gaat gebeuren."

Quote

"We zijn net hamsters in een renrad. Het is een vicieuze cirkel die we niet kunnen ontsnappen zonder de hulp van de overheid"

Oekraïense vluchteling

Een man uit Kiev voelt zich radeloos: "We zijn net hamsters in een renrad. Als we werk willen krijgen, moeten we ons registreren. Maar om ons te kunnen registeren moeten we een appartement hebben, maar voor een appartement hebben we weer werk nodig. Dus het is een vicieuze cirkel die we niet kunnen ontsnappen zonder de hulp van de overheid. "

Ook een Oekraïnse vrouw wil graag opnieuw kunnen beginnen: "We willen werken en onze kinderen naar school sturen zodat ze onderwijs krijgen. We willen en kunnen zelfvoorzienend zijn om zo onze samenleving en de Nederlandse samenleving te helpen. Om dat te doen moeten we overeenkomsten kunnen sluiten en toestemming krijgen. Tot nu toe hebben we meer vragen dan antwoorden gekregen. En de overheid hier weet niet precies hoe ze verder moeten met ons en onze situatie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938