Wethouder Rutger Groot Wassink (Vluchtelingen) is bezorgd over de opvang van ongedocumenteerden in de toekomst. Hij is tevreden met de huidige werkwijze, maar in de toekomst is het de bedoeling dat alle, vaak uitgeprocedeerde, asielzoekers die zich melden in de opvanglocaties vertrekken uit Nederland.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat hij zich 'zeer grote zorgen' maakt. "In het nieuwe regeerakkoord staat geschreven dat de LVV wordt uitgebreid naar een landelijk netwerk, waarbij de opvang altijd gericht is op terugkeer. Onduidelijk is nog hoe deze formulering geïnterpreteerd en verder ingevuld gaat worden."
Niet meer melden
De LVV is een afkorting voor een landelijke vreemdelingenvoorziening. De opvanglocaties voor ongedocumenteerden in de stad worden ook zo gezien. "De formulering over de LVV in combinatie met strafbaarstelling is erg problematisch", vindt Groot Wassink. "We vrezen dat ongedocumenteerden zich niet meer zullen melden als de LVV wordt teruggebracht tot opvang voorafgaand aan vertrek uit Nederland."
Op dit moment hebben de asielzoekers zonder verblijfstatus namelijk meerdere opties. Ze kunnen, soms opnieuw, proberen een legale status te krijgen of terugkeren naar het land van herkomst. Samen met een zogenoemde casemanager werken ze aan een van de opties. Groot Wassink vreest dat aanpassing van deze werkwijze juist leidt tot lagere terugkeercijfers, meer mensen op straat, grotere (gezondheids)risico's en verstoring van de openbare orde.
Uitgestroomd
Er zijn nu acht opvanglocaties voor ongedocumenteerden. Begin februari waren er 688 vreemdelingen die van die opvang gebruik maakten of gebruik hadden gemaakt. Er zijn in totaal 355 mensen uitgestroomd. 76 van hen zijn teruggekeerd naar het land van herkomst, een veilig land of ze kregen een verblijfsvergunning. 30 van die 76 kregen na een herhaalde asielaanvraag alsnog een verblijfsvergunning.
Nog 98 andere mensen zijn naar het asielzoekerscentrum gegaan en zijn nog in afwachting van
besluitvorming over hun aanvraag of vanwege uitstel van vertrek. 146 mensen zijn op eigen initiatief met onbekende bestemming vertrokken of de opvang is voor hen beëindigd, omdat zij geen medewerking verleenden aan het begeleidingstraject.
Proef met hoger onderwijs
Groot Wassink maakte vanavond ook bekend dat de gemeente Amsterdam, Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de proef ‘Toegang hoger onderwijs voor Nederlandse ongedocumenteerde jongeren’ zijn begonnen. Daarbij kijken de onderwijsinstellingen of ze de ongedocumenteerden kunnen helpen bij het volgen van onderwijs, bijvoorbeeld bij het aanvragen en verkrijgen van een studieverblijfsvergunning.
💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938!