GroenLinks, D66 en de PvdA maken woensdag alledrie kans om de grootste te worden in Amsterdam. Dat blijkt een peiling van onderzoeksbureau OIS in opdracht van AT5 en Het Parool. JA21 wint fors en zou uitkomen op 9% van de stemmen.
In de laatste peiling voordat maandag de stembussen opengaan, komt GroenLinks nipt als grootste uit de bus met 14% van de stemmen, op de voet gevolgd door D66 en PvdA met beide 13%. GroenLinks zou met deze uitslag wel flink minder stemmen krijgen dan in 2018.
Vooral de opkomst van de PvdA is opmerkelijk; in voorgaande peilingen leek de strijd vooral te gaan tussen GroenLinks en D66. Na een jarenlange daling in de kiezersgunst zou de PvdA weer eens kunnen stijgen in populariteit in Amsterdam.
De VVD verliest licht en zou uitkomen op 9%. Volt doet het als nieuwkomer goed met 7%, maar valt wel wat terug ten opzichte van de vorige peiling, waarschijnlijk door de crisis rond Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan.
JA21 van lijsttrekker Annabel Nanninga wint fors en krijgt 9% van de stemmen. De Partij voor de Dieren groeit door naar 9%, en ook Amsterdam BIJ1 zou winst boeken en gaat van 2 naar 4%. De grootste verliezers in deze peiling zijn SP, DENK en FvD.
De huidige coalitiepartijen (GroenLinks, D66, PvdA, SP) zouden, uitgaande van deze peiling, gezamenlijk zo’n 45% van de stemmen krijgen. Dit is meer dan eerder dit jaar gepeild, maar onvoldoende voor een meerderheid. Een vier-partijencoalitie lijkt sowieso onvermijdelijk.
Spannend wordt het voor het CDA: de terugkeer van CDA-raadslid Diederik Boomsma lijkt een dubbeltje op zijn kant te worden. Het feit dat Weesp, waar het CDA het traditioneel goed doet, voor het eerst meestemt met Amsterdam, zou een voordeel voor hem moeten zijn.
De ChristenUnie dreigt uit de raad te verdwijnen met een uitslag van 1%. Ook Wil van Soest van de Partij van de Ouderen is nog niet zeker van haar zetel, al zou ze die op basis van deze peiling net halen.
Woensdag 16 maart om 21.00 uur sluiten de stembussen. Vanaf 20.45 uur kun je alle uitslagen, reacties en analyses volgen tijdens de AT5 uitslagenavond op tv en online. Twijfel je nog wat je moet stemmen? Vul dan het AT5 Kieskompas in.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.009 Amsterdammers. Zij zijn benaderd op basis van een steekproef van het online bewonerspanel van OIS tussen 2 en 10 maart en onder een willekeurige telefonische steekproef (inclusief bewoners van Weesp) op 7, 8 en 9 maart.