Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kiezers naar de stembus op dag twee van de verkiezingen: "Hoop op meer woningen voor jongelui"

15 maart 2022, 13.26 uur · Aangepast 15 maart 2022, 20.59 uur · Door Jimmy Miltenburg

Voor de tweede dag op rij zijn de stemlokalen in de stad geopend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Morgen is de officiële en laatste dag dat inwoners van Amsterdam kunnen stemmen, maar ook vandaag maakten mensen weer gebruik van de verruimde opening van de stembus. 

Dit jaar kan er op drie dagen gestemd worden en in Zuidoost aan het Anton de Komplein gingen de eerste stemmers van dag twee al vroeg naar binnen. Voor het werk uit of in combinatie met een afspraak bij het stadsloket werd er ook tijd gemaakt voor het uitbrengen van een stem. "Ik heb BIJ1 gestemd, maar ik heb minder gezweefd dan normaal deze keer", vertelt een inwoner van Zuidoost na het stemmen. "Bij de landelijke verkiezingen heb ik ook BIJ1 gestemd en toen wel lang gezweefd, maar ik heb geen spijt van die keuze."

In het stemlokaal van Zuidoost was er vanmorgen vroeg tevredenheid over de eerste stemdag. "Gisteren liep het redelijk goed, want er zijn rond de 280 mensen uiteindelijk geweest, dus het was best een goede opkomst vergeleken met andere stembureaus heb ik begrepen", vertelt dagvoorzitter Tineke van der Munnik. "Het is vanwege corona de bedoeling dat er kwetsbare mensen zouden komen. Ik heb ook het idee dat dat gebeurt en dat zij de rustige momenten hebben opgezocht."

Nieuw-West

In Sportcentrum Caland wordt door inwoners van Nieuw-West gestemd. Niet iedereen wacht op de officiële verkiezingsdatum van 16 maart, maar maakt gebruik van de mogelijkheid om eerder te stemmen. "We moeten toch een beetje oppassen met die corona nog", vertelt een vrouw. "Ik hou graag afstand van iedereen. Mijn leeftijd vraagt daarom dat je wat afstand houdt, dus ik dacht, misschien is het nu wat rustiger."

De uiteindelijke stemkeuze wil niet iedereen prijsgeven, maar de meeste stemmers hebben wel een duidelijk idee over wat er beter kan in de stad. "Dat er meer woningen komen voor jongelui", aldus een man die zojuist gestemd heeft. "Ik heb een dochter, die is 28 jaar en die zit te springen om een woning. Die komt gewoon niet aan een woning en dat vind ik heel zielig hier in Amsterdam."