Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: vermoedens dat Oekraïense vrouwen bij opvanglocaties worden geronseld voor mensenhandel en uitbuiting

25 maart 2022, 16.30 uur · Aangepast 25 maart 2022, 17.11 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeente heeft vermoedens dat Oekraïense vrouwen worden geronseld voor mensenhandel en uitbuiting bij de opvangplekken waar ze verblijven. Ook bij AT5 zijn er signalen binnen gekomen dat er geronseld zou worden, onder meer bij het WOW Hostel in Nieuw-West.

Verschillende Oekraïense vrouwen zouden zijn aangesproken bij het WOW Hostel waar honderden vluchtelingen verblijven, vertelt een vrijwilliger van HVO-Querido die anoniem wil blijven. Volgens haar vertellen meerdere collega’s dat Oekraïense vrouwen dit is overkomen. De ronselaars zouden meestal 's avonds en soms ook overdag rondom het hostel hangen. 

Vermoedens, maar niet concreet

De gemeente laat naar aanleiding van de tip het volgende aan AT5 weten: “De opvang van Oekraïense vluchtelingen brengt het risico met zich mee dat personen met mogelijk verkeerde intenties worden aangetrokken. Er zijn op dit moment wel vermoedens, maar nog geen concrete informatie dat er sprake is van mensenhandel en/of uitbuiting. Uiteraard kan dat beeld veranderen.”

De gemeente zegt ook in de verklaring dat de politie direct een onderzoek instelt als er concrete signalen van mensenhandel zijn. Ook worden de portiers van verschillende opvanglocaties getraind om ronselaars te herkennen. Medewerkers en vrijwilligers zijn gevraagd om ook alert te blijven. “Bij verdenking van mensenhandel vragen we mensen om direct contact op te nemen met de politie. Dat kan ook anoniem”, aldus de gemeente.

Quote

"Iedereen is hyperalert"

HVO-Querido

De politie bevestigt alert te zijn op het ronselen van Oekraïense vluchtelingen. In strafrechtelijke zin heeft de politie nog geen concrete informatie ontvangen. 

HVO-Querido zegt dat ze korte lijntjes hebben met de politie, meldpunt mensenhandel en de gemeente. Ook zou de organisatie alle voorlichting in huis hebben en zijn alle medewerkers van het WOW hostel op de hoogte van de geruchten: “Iedereen is er hyperalert op.”

CoMensha, het coördinatiecentrum tegen mensenhandel, zegt ook signalen uit Amsterdam ontvangen te hebben. Landelijk zijn er onder andere vanuit Limburg en Friesland signalen over mensenhandel van Oekraïnse vluchtelingen binnengekomen bij het coördinatiecentrum. In Limburg zijn dit sekswerk gerelateerde signalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938