Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maanden wachten op rij-examen: "De eerstvolgende optie is 15 augustus"

28 maart 2022, 20.00 uur · Aangepast 29 maart 2022, 09.49 uur · Door Jimmy Miltenburg

De wachttijden bij het CBR voor het afrijden voor een autorijbewijs zijn nog altijd flink. Waar een aanvraag voor de coronapandemie gemiddeld vijf tot zeven weken duurde, is dat nu bijna twintig weken. 

Voor rijschoolhouders en hun leerlingen een lastige situatie. Het inplannen van het afrijden vraagt momenteel veel meer tijdmanagement dan dat het voorheen deed. "Voor leerlingen die voor het eerst willen afrijden is de eerstvolgende optie 15 augustus en voor de zakkers ligt dat ergens midden juli", vertelt rij-instructeur Emre Ekinci.

Inzet CBR

Mustapha Ait Boubker van Rijschool 5-Skills geeft aan dat hij wel de wil bij het CBR ziet om de huidige situatie te verbeteren: "Normaliter is het 8 examens per dag en dat is verruimd. Dus ze doen hun best daarin, want ook de zaterdagen zijn geopend." Hierdoor hoopt het CBR dat de wachttijd wordt verkort, maar de grootste focus ligt op het aannemen van nieuwe examinatoren.

"Voor Amsterdam heb ik er drie nieuwe bij", aldus Mark de Jong, examenmanager CBR Amsterdam. "Er moeten nog meer mensen bijkomen, maar het is een krappe arbeidsmarkt. Dus het is lastig om mensen te vinden en we willen niet inboeten op ons selectieproces, want het gaat wel om verkeersveiligheid."

De verwachting van het CBR is dat ze nog het hele jaar nodig hebben om ervoor te zorgen dat de wachttijden weer terug zijn op het niveau van voor de coronapandemie. Ondertussen moeten de leerlingen dus nog wel geduld hebben om een datum te vinden voor hun rij-examen. De rijscholen denken veelal mee, maar er zijn ook geluiden bekend dat er wordt geprobeerd om te profiteren van de wachttijden. 

Profiteren

Rijscholen kunnen leerlingen vaker laten lessen en dus meer verdienen, maar zowel Emre als Mustapha ontkennen daaraan mee te doen. "Geheid zullen er rijscholen zijn die proberen te profiteren", weet Emre. "Daar zijn wij er niet één van. Wat wij wel proberen is de leerling duidelijk maken dat het langer duurt dan normaal, dus deze wandeling kan op z'n snelst gaan op de manier zoals wij die adviseren."

Ook Mustapha erkent dat het gebeurt, maar is zelf van mening dat het zijn bedrijf meer helpt als hij de leerling begeleid en zijn best doet om zo snel mogelijk een datum te vinden als diegene er klaar voor is. "Als iemand qua leertraject snel gaat en op een gegeven moment zit die op dat zelfstandigheidsniveau, dan moet je een leerling niet langer vasthouden en zeggen 'ik kan geen examen boeken", legt hij uit. "Dan is het mijn plicht om te kijken of er wel wat vrij komt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938