Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Gemeente doet geen aangifte tegen eigenaar boot Java-Eiland: "Er is niet gediscrimineerd"

30 maart 2022, 14.08 uur · Aangepast 30 maart 2022, 23.25 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeente is niet van plan om aangifte te doen tegen de eigenaar van de boot bij het Java-eiland die alleen vrouwen, kinderen en 'etnische Oekraïners' wilde opvangen. Dat zegt wethouder Rutger Groot Wassink (Vluchtelingen) in antwoord op vragen van DENK en BIJ1. 

Beide partijen vroegen de wethouder vanmiddag tijdens de gemeenteraad om aangifte van discriminatie te doen. Volgens DENK-fractievoorzitter Sheher Khan is het 'heel belangrijk' om een 'norm te stellen'. "Er zijn nu vluchtelingen geraakt. Ze voelen zich gediscrimineerd en zijn ook gediscrimineerd."

Quote

"Ze voelen zich gediscrimineerd en zijn ook gediscrimineerd"

Sheher Khan, denk

Groot Wassink zag dat anders. "U zegt, er is gediscrimineerd. Maar dat is volgens mij niet zo. Er is gezegd dat er in de toekomst mogelijk selectie zou plaatsvinden. Maar er is niet gediscrimineerd. Dat was voor ons wel voldoende om de samenwerking te beëindigen."

Volgens hem staat het iedereen vrij om aangifte te doen. "Maar de meerwaarde van aangifte is zeer beperkt." Hij benadrukte wel dat de selectie 'op geen enkele manier voor ons acceptabel is'. "De welwillendheid om vluchtelingen op te vangen verschilt wel eens. In Amsterdam is daar geen sprake van. We vangen iedereen op, ongeacht waar je vandaan komt."

Quote

"Er is gezegd dat er in de toekomst mogelijk selectie zou plaatsvinden"

rutger groot wassink, wethouder

Nadat de gemeente de samenwerking met de eigenaar heeft beëindigd zijn de vluchtelingen per bus overgebracht naar andere locaties. Ook kon een deel naar een andere boot bij het Java-eiland. Die boot is van een andere eigenaar. 

De eigenaar die alleen vrouwen, kinderen en 'etnische Oekraïners' wilde opvangen liet eerder weten niet te willen reageren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938