Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marktkantine wil verlenging huurcontract: "Waardig afscheidsfeest kan pas in december"

31 maart 2022, 07.00 uur · Door Lotte Rigter

Nachtclub De Marktkantine moet deze zomer de deuren voorgoed sluiten. Dan loopt het tijdelijke huurcontract af en zal gestart worden met de bouw van de nieuwe woonwijk, het Marktkwartier. Nu doet de club een laatste beroep op de projectontwikkelaar om het contract te verlengen tot eind dit jaar. "We willen het Marktkantineverhaal op een goede manier afsluiten. Dat kan niet als het al in juni moet gebeuren."

AT5

Nadat de club bijna twee jaar lang dicht is gweest door corona was dit niet het einde waar eigenaar Eelko Anceaux op had gehoopt. Dat de Marktkantine uiteindelijk gesloopt zou worden voor de woonwijk met 1700 woningen was al bekend in 2014, toen Anceaux het tijdelijke contract ondertekende. Dat contract loopt, na vorig jaar al een keer verlengd te zijn geweest door uitstel van de bouwwerkzaamheden, nu op 1 juli af. 

"We zijn honderd weken gesloten geweest vanwege corona", vertelt de eigenaar. "We willen er 170 dagen bij tot half december. Dan geven we een groot slotfeest en kunnen we met een gerust hart de sleutels overhandigen aan de projectontwikkelaar."

Quote

"Ik heb nog niet nagedacht over een leven zonder Marktkantine"

julia karsemeijer - ambassadeur marktkantine

Maar de projectontwikkelaar, het consortium VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, laat in een reactie weten dat een nieuw huurcontract de huidige planning zou doorkruisen. "Er is afgesproken dat op 1 juli het pand leeg wordt opgeleverd. Het proces start naar verwachting direct na de oplevering", laat een woordvoerder weten. 

Anceaux ziet dat anders. "Hij heeft nog geeneens een vergunning aangevraagd. Dat moet door allerlei procedures heen. Mensen die er verstand van hebben, hebben gezegd dat het nooit gaat lukken om begin volgend jaar te gaan bouwen. Op zijn vroegst pas in september 2023."

Petitie 

Ook voor liefhebbers valt de mogelijke sluiting in de zomer zwaar. "Ik heb nog niet nagedacht over een leven zonder Marktkantine", vertelt Julia Karsemeijer. Zij is vier jaar geleden begonnen als ambassadeur voor de club en is een petitie gestart voor het behoud van de club. "Het voorstel zou zijn dat de gemeente gaat erkennen dat de Marktkantine een hele belangrijke functie heeft in de nachtcultuur en dat zij het pand dan aanmerken als gemeentelijk monument." Volgens Julia zou dat ervoor kunnen zorgen dat het pand geluidsdicht gemaakt wordt en verder kan als club. "Of als een nieuwe functie voor de nieuwe woonwijk, een restaurant of iets dergelijks."

De gemeente heeft laten weten dat ze samen met de club kijken naar de mogelijkheden. Op dit moment is er nog geen zicht op een mogelijke nieuwe locatie. Of de club nog wel verder gaat zonder dit pand? "Het is het streven, maar nog niet zeker", concludeert Anceaux.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938