Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Protest tegen de sloop van de Marktkantine: "Al die nachtclubs gaan de vernieling in"

10 april 2022, 15.22 uur · Aangepast 11 april 2022, 13.58 uur · Door Uma Kagenaar & Ilja Demandt

Nachtclub de Marktkantine in West heeft gisteravond op het plein voor de deur een manifestatie gehouden. Het huurcontract van de club eindigt op 1 juli, en de Marktkantine zal dan moeten wijken voor nieuwbouwproject het Marktkwartier. De club wil haar bezoekers een waardig afscheid kunnen geven, en hoopt op een uitstel van 170 dagen.

Trouwe bezoekers en medewerkers van de nachtclub kwamen zaterdag samen om feestend te protesteren. Met spandoeken, borden en toespraken hoopten zij de waarde van de club te benadrukken. Een bezoeker vat alles samen: "Plezier, nachtleven, muziek, techno house, en elektronische dansmuziek."

"Trouw is al weg, De School is al weg, al die nachtclubs gaan de vernieling in." Een andere bezoeker werd emotioneel bij het denken aan de sloop: "Dit moet gewoon blijven bestaan, en het plezier moet ons niet worden afgepakt. Ze hebben genoeg ruimte om te bouwen. Hier blijven ze met hun handen vanaf."

Quote

"We willen de Marktkantine op een goede manier afsluiten"

Eelko anceaux, eigenaar marktkantine

De club wil een verlenging van het huurcontract tot december, zo'n 170 dagen. Die extra tijd is volgens eigenaar Eelko Anceaux echt nodig: 'We willen de Marktkantine op een goede manier afsluiten en dat is heel lastig nu we net weer open zijn na honderd weken coronasluiting. We hebben die 170 dagen echt nodig."

Project Marktkwartier

De Marktkantine moet wijken voor de bouw van een nieuwe woonwijk: het Marktkwartier. Er zullen 1700 nieuwe woningen worden gerealiseerd door projectontwikkelaars VolkerWessels vastgoed en Ballast Nedam Development. Dat het bestaan van de Marktkantine op de Jan van Galenstraat nummer 8 eindig was, wist de club al sinds de opening in 2014.

Een verlenging van het huurcontract zal er volgens de projectontwikkelaars niet komen: "Wij starten in juli een onderzoek naar de aanwezigheid van asbest. Als daaruit blijkt dat een asbestsanering nodig is, kan dit langer duren. Als we het onderzoek uitstellen dan komt mogelijk de start van de werkzaamheden later dit jaar in gevaar."

Toekomst

Anceaux heeft de hoop op uitstel nog niet verloren: "We denken dat de woningbouw die hier uiteindelijk gaat komen niet in de weg gaat zitten. En omdat de projectontwikkelaars nog vergunningen moet aanvragen en de woningen nog moet verkopen willen we tot december. "

Maar als het einde toch in juli komt zal het volgens de eigenaar niet het einde zijn van de Marktkantine: "We zijn aan het kijken naar verschillende nieuwe locaties in de stad." Een bezoeker doet alvast een suggestie: "Ik denk dat Waterkant wel een geschikte nieuwe plek zou zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938