Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstratie op de Dam voor vrede in Oekraïne: "Ze vermoorden onze mensen"

10 april 2022, 19.30 uur · Aangepast 11 april 2022, 11.58 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Enkele honderden mensen, waaronder veel Oekraïners, kwamen vanmiddag samen op de Dam om een statement te maken tegen de oorlog in Oekraïne. Tijdens de bijeenkomst werd er opgetreden door diverse Oekraïense muzikanten die ook zelf zijn gevlucht voor de oorlog.

"Zij kunnen niet stil zijn. Hun ziel doet veel pijn en wat artiesten doen als hun ziel pijn doet, is zingen en optreden", vertelt Oleksandr Tomashchuk van stichting Oekraïners in Nederland. "Daarom geven we ze ruimte om op te treden en ook om onze mensen op te vrolijken."

Onder hen ook een Ethiopisch-Oekraïense band. "Wij zijn echte slachtoffers", vertelt een van de bandleden. "We hebben het met onze eigen ogen gezien. We moesten ontsnappen. We kunnen niet stil blijven als je ziet wat er gebeurt. We dachten dat we zouden opknappen nu we veilig zijn, maar dat lukt niet." Ze vervolgt: "Ze vermoorden onze mensen. Onschuldige burgers."

"Ons vredige leven is in één dag vernietigd", vertelt een vrouw uit Kiev. "In eenzelfde soort stad als dit, een hoofdstad in Europa. We willen dat de wereld ons steunt en helpt, want er zijn miljoenen mensen daar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938