Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een ouderwetse Koningsdag in aantocht: "Amsterdam gaat los"

12 april 2022, 07.00 uur · Aangepast 12 april 2022, 07.46 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het is de eerste Koningsdag sinds 2019 zonder restricties. Een drukke Jordaan, volle vrijmarkten en oranje outfits: de verjaardag van onze koning zal dit jaar weer uitbundig en ouderwets worden gevierd. 

Bij het woord Koningsdag gaat niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. "Welke koning?" Tijd voor een kleine opfrisser: op 27 april, dat valt dit jaar op een woensdag, is koning Willem-Alexander jarig. De 'enige' dag in het jaar dat de 'republiek' Amsterdam ongegeneerd, en gehuld in oranje, losgaat. Maar dan moet corona de boel niet verpesten natuurlijk. Vorig jaar 'vierde' de stad nog coronaproof Woningsdag, maar dit jaar staan alle lichten op ... groen,  een ouderwets Oranjefeest is in aantocht. 

Of dat even wennen is? "Nee, daar heb ik totaal geen probleem mee. Gewoon zoals het was", zegt iemand op het terras aan de Noordermarkt. Een ander: "Nou mensen zijn er aan toe toch, lekker een feestje hebben. Lekker met z'n alle op straat lekker drinken en doen, komt helemaal goed."

Quote

"Wij zijn heel blij dat het weer doorgaat in fysieke vorm"

Bob brockhoff - eigenaar blaffende vis

Wat in ieder geval niet veranderd is, is de bekende onthulling de bijzondere gevelversiering van de Blaffende Vis, al ruim 25 jaar een Koningsdag-fenomeen in de Jordaan. Vorige jaar heette de creatie "Koning Willem-Alexander is The Vaccinator", maar dit jaar is het vooral de bedoeling corona achter zich te laten.

Bob Brockhoff, eigenaar van de Blaffende Vis verwacht dat het dit jaar heel druk gaat worden: "Twee jaar hebben we helaas een online versie moeten maken van onze traditie, dus wij zijn heel blij dat het weer doorgaat in fysieke vorm."

Archief: gevel-onthulling de Blaffende Vis

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938