Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wordt Jason Bhugwandass Amsterdammer van het jaar?

5 mei 2022, 13.00 uur · Aangepast 6 mei 2022, 09.30 uur · Door AT5 Producties

Wie treedt er in de voetsporen van Kurano Bigiman en wordt verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2021?

Ook afgelopen jaar zetten veel bijzondere Amsterdammers zich op allerlei manieren in voor een betere en mooiere stad. Acht van hen maken dit jaar kans op de titel Amsterdammer van het Jaar. De komende twee weken stellen deze genomineerden zich elke dag via een portret op AT5 aan je voor.

Met lezingen, colleges en tiktok filmpjes probeert jason de strijd tegen de gesloten jeugdzorg te winnen

Jason Bhugwandass

"Vraag maar eens aan een groepsleider of hij zijn eigen kind naar een gesloten jeugdzorginstelling zou brengen", zegt Jason Bhugwandass. "Ik heb nog nooit een"ja"gehoord". De 24-jarige student psychologie zat zelf als tiener een jaar in gesloten instellingen omdat hij depressief en suïcidaal was. In plaats van zorg en aandacht,  werd hij vaak 22 uur per dag op zijn kamer opgesloten en kreeg geen behandeling. Ook belandde hij in de isoleercel. Hij kwam er zwaar getraumatiseerd uit.Hij voerde in samenwerking met Het Vergeten Kind campagne om te stoppen met de gesloten jeugzorg. Hierbij werden 134.000 handtekeningen opgehaald., wat leidde tot het kamerbreed aannemen van een motie om te stoppen met gesloten jeugdzorg. De staatssecretaris heeft aangekondigd nog voor de zomer te komen met een plan om gesloten jeugdzorg af te bouwen en alternatieven op te bouwen.  Jason: "Kinderen uit de jeugdzorg hebben al geen stabiele basis gehad en je plaatst ze ook nog uit huis. Zorg dan dat je ze op z'n minst behandelt alsof het je eigen kind is."

Uitreiking Amsterdammer van het Jaar

Op zondag 15 mei om 12.00 uur vindt de uitreiking van de Amsterdammer van het Jaar LIVE op AT5 plaats vanuit de ambtswoning.  Ook wordt het Amsterdammertje van het jaar gekozen; de prijs voor kinderen die zich hebben ingezet voor de stad. Burgemeester Femke Halsema reikt de onderscheidingen uit en de presentatie van de uitzending is in handen van Nicolaï Brannan en Nadine van Ginkel. 
Vanaf 2 mei kun je via Amsterdammer van het Jaar op jouw favoriet stemmen. Bekijk de portretten van alle genomineerden op deze pagina.
 
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdammer van het Jaar.