Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kan Halsema rekenen op steun voor wietverbod voor toeristen? "Middel erger dan de kwaal"

15 april 2022, 20.00 uur · Aangepast 16 april 2022, 11.05 uur · Door Ronald Olsthoorn

Burgemeester Halsema kan de gemeenteraad passeren als ze echt wil dat alleen nog Nederlandse ingezetenen een jointje in Amsterdamse coffeeshops kunnen kopen, of krijgt ze toch nog een meerderheid aan haar kant?

AT5

"Wie is er nou tegen het verminderen van cannabisgebruik, het tegengaan van de verwevenheid tussen soft- en harddrugscriminaliteit en de overlast die het veroorzaakt, dat delen wij als DENK, maar niet als het middel erger is dan de kwaal", zegt DENK-fractievoorzitter Sheher Khan in AT5's Park Politiek

Volgens hem zal de straathandel nog meer opleven waardoor nog meer Amsterdamse jongeren in de criminaliteit belanden. En dat is ook het voornaamste bezwaar van D66, die denkt dat toeristen straks zullen blijven komen.

"De mensen die bij de coffeeshops geweerd worden spreek je aan, daar verkoop je je spullen aan en aan het eind van de avond ga je met een paar honderd euro in je zak terug naar je buurt en zijn die jongens een extreem slecht voorbeeld voor alle andere jongeren", zegt D66-raadsid Rob Hofland.

Blowverbod

De PvdA zegt nog geen 'ja' of 'nee', maar een mogelijke invoering van het zogeheten i-criterium kan volgens de partij niet zonder daar ook een blowverbod op straat aan te verbinden. "Je moet niet alleen zeggen: je hoeft niet naar Amsterdam te komen want je mag hier geen softdrug kopen, nee, je moet ook zeggen: je mag hier niet roken", aldus fractievoorzitter Sofyan Mbarki.

Alle drie verkennen ze eerst liever andere middelen, zoals betere handhaving op straatdealers nu of op dronken, overlastgevende toeristen. Ook zou de softdrugsmarkt volgens hen meer geholpen zijn met verdere regulering van de teelt. 

Afgezien van de VVD, JA21 en het CDA die wel voor zijn, lijkt een meerderheid voor dit plan ver weg. Burgemeester Halsema kan, net zoals ze dat deed bij de proef met preventief fouilleren, haar eigen koers varen. Of ze dat met het i-criterium ook aandurft, valt te bezien. 

Bekijk hieronder het hele gesprek: 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938