Start van hoofdcontent

video

nl

Traumachirurg Abdelali Bentohami helpt zieken in Marokko

18 april 2022, 21.06 uur · Door Najim El Yarchouhi

Abdelali Bentohami uit Oost kan zich sinds 2010 traumachirurg noemen. Hij speelde in de jeugd bij Ajax maar koos toch voor de medische wereld. Behalve in Nederland opereert Bentohami ook in Marokko. Dat doet hij met zijn stichting Santé Pour Tous. 

De stem van Louis van Gaal is uit duizenden herkenbaar als hij luid het woord neemt in de kleedkamer. "Bentohami, ik zie jou binnenkort in het eerste van Ajax." We schrijven eind jaren tachtig, plaats van handeling is stadion De Meer aan het einde van de Middenweg. "Het was een wedstrijd tegen Sparta en ik had een paar keer gescoord, onder meer een prachtig afstandsschot. Van Gaal zag het wel in mij zitten", vertelt Abdelali ruim twintig jaar later tegen de Brug Krant.

Maar hij zag zelf geen carrière voor zichzelf als profvoetballer. Als 5-jarig kind droomde Abdelali Bentohami er al van om arts te worden. Die droom ontstond toen hij met zijn vader langs het lokale ziekenhuis van Al Hoceima, een kleine stad in Marokko, wandelde. De beelden van arme mensen, die voor de poort van het ziekenhuis stonden te dringen, maakten diepe indruk op hem. Hij werd traumachirurg en in 2010 richtte hij de nu 12-jarige medische hulporganisatie Santé Pour Tous op. Met Santé Pour Tous heeft hij inmiddels over de 3500 mensen geopereerd. Los van de medische hulp stuurt Bentohami namens de stichting ook nieuwe en tweedehands materiaal die de ziekenhuizen hard kunnen gebruiken.

In al die twaalf jaar dat Abdelali actief is met zijn stichting in Marokko zijn er drie jonge jongens overleden, vertelt hij. "Dat waren drie jongetjes te veel waarvan de zorg te laat kwam. Als ze op tijd geholpen waren hadden ze misschien nu nog geleefd". Bentohami hoopt met zijn stichting een aanvulling te zijn aan de zorg in Marokko.

Quote

"Het is echt hartverwarmend en het geeft mij ook weer energie om nog meer gas te geven"

Abdelali bentohami, traumachirurg

Afgelopen jaren is de stichting om elke twee maanden een week in Marokko om verschillende mensen te helpen die bijvoorbeeld niet voor de zorg kunnen betalen. Wanneer de stichting naar Marokko gaat, zijn er ook altijd vrijwilligers die meegaan. Een ieder met zijn eigen specialiteit.

Abdelali zegt dat het voor hem ergens nog logisch klinkt dat hij wat terug wil doen voor zijn vaderland. Des te mooier hij het vindt dat de vrijwilligers zich zo hard inzetten zonder dat zij enige relatie hebben met Marokko. "Het is echt hartverwarmend en het geeft mij ook weer energie om nog meer gas te geven" zegt Bentohami. 

Door de coronacrisis was het moeilijk om Marokko binnen te komen. Tijdens die periode lag de hulp een beetje stil, maar daar komt snel verandering in: "Vanaf nu kunnen we weer doorgaan met waar we mee bezig waren", zegt Abdelali Bentohami.

Zijn droom is om een eigen ziekenhuis in Marokko op te zetten. Hij verwacht dat binnen nu en vijf jaar te realiseren. Meer informatie over de stichting van Abdelali Bentohami is hier te vinden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938