Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kostiantyn ontving Russische haatmail: "Een zielig stukje wc-papier onder de deur"

21 april 2022, 16.17 uur · Aangepast 21 april 2022, 16.53 uur · Door Ronald Olsthoorn

De Oekraïense vlag aan de gevel was niet eens door hemzelf, maar door de onderburen opgehangen. Gisteren vond de Oekraïense Kostiantyn Kharmalov intimiderende post op de deurmat.

AT5

"Interessante dingen zoals dit..." Kostiantyn houdt een velletje papier omhoog in zijn appartement met daarop het Z-teken van de Russische troepen, een swastika met een streep erdoorheen en de naam van Stephan Bandera, een Oekraïense nationalist ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. "Russische propaganda beschrijft nu iedereen die niet achter de oorlog staat met deze term", zegt hij.

Op een andere papiertje staat Volodymyr Zelensky, in vrouwenkleren tijdens een van zijn optredens van voor zijn presidentschap, met daaronder de tekst: "Is dit je held?"

Kharmalov: "Veel van mijn vrienden zeiden op Instagram: 'Ja, dat is onze held!' Soms toon je meer ballen door hoge hakken te dragen."

Quote

"Soms toon je meer ballen door hoge hakken te dragen"

Kostiantyn kharmalov

Het mag duidelijk zijn, Kostiantyn, zelf drag queen, is niet onder de indruk van de post. Meer onder de indruk is hij van zijn vrienden in Oekraïne die hun boa's hebben ingeruild voor AK-47's. "Zij vechten voor hun leven. Er zijn op dit moment wel engere dingen aan de gang."

Maar bij zijn 70-jarige oma uit Marioepol, die vorige maand naar Amsterdam wist te vluchten, en zijn partner zit de schrik er wel in. "Wat als ze onze deur in brand steken of iets in je gezicht gooien?", vroeg zijn vriend zich radeloos af.

Aangifte

Aangifte gaat hij daarom wel doen. Volgens Kostiantyn gaan er meer van dit soort brieven rond: "Wie dit doet vraag je me? Ik weet het niet, maar waarschijnlijk iemand die ervoor betaald krijgt."

Eerder werd al de Russisch-orthodoxe kerk aan de Lijnbaansgracht met het Z-teken beklad, maar moest andersom ook een Russische supermarkt het ontgelden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938