Start van hoofdcontent

Stad

nl

Staking opgeheven en reizigers weer welkom, maar nog wel veel drukte op Schiphol

23 april 2022, 09.00 uur · Aangepast 23 april 2022, 14.53 uur · Door Doron Sajet & AT5/NH Amsterdam

De inmiddels opgeheven staking op Schiphol zorgt nog altijd voor veel drukte op de luchthaven. Vanwege veiligheidsredenen werd reizigers lange tijd afgeraden om te komen, maar inmiddels laat Schiphol weten dat iedereen weer welkom is.

De staking van bagagelossers van KLM gebeurde op de drukste dag van de meivakantie. Het personeel is kwaad op KLM, omdat de luchtvaartmaatschappij ervoor gekozen zou hebben een deel van het werk uit te besteden aan het bedrijf Viggo. Volgens FNV gaat het om een wilde staking die niet door de vakbond is georganiseerd. 

KLM zou volgens vakbond FNV afhandelingsbedrijf Viggo nodig hebben vanwege het grote personeelstekort bij haar eigen grondafhandelingsafdeling. Het KLM-personeel klaagt over slechte arbeidsomstandigheden, zoals een te laag salaris, en zou dat de reden zijn voor het enorme tekort.

Op een filmpje dat gedeeld wordt door FNV is te zien dat de medewerkers in een kantine zitten en onder andere 'actie' roepen en nieuwe collega's eisen. Ongeveer 150 werknemers hebben het werk neergelegd.

In een andere tweet is te zien hoe Vertrekhal 1 vanmorgen vroeg al volgelopen is. De komende weken wordt er dagelijks topdrukte verwacht. Bij alle bedrijven op Schiphol is er te weinig personeel om het grote aantal passagiers en vluchten zonder groot oponthoud te verwerken.

Vluchten geschrapt

Schiphol meldt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en extra vluchtannuleringen. De situatie in de vertrekhallen noemt de luchthaven 'beheersbaar'. KLM heeft al meerdere vluchten moet schrappen vanwege landingsbaanonderhoud op Schiphol en een ongunstige windrichting. Daardoor zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

Rond 12.30 maakte de FNV bekend dat de staking is opgeheven.

'Verregaande consequenties'

Door de staking zijn er inmiddels al tientallen vluchten geannuleerd vanwege de staking. Schiphol roept reizigers op om niet meer naar de luchthaven te komen omdat de terminal te vol is. KLM heeft eerder al meerdere vluchten moet schrappen vanwege landingsbaanonderhoud op Schiphol en een ongunstige windrichting. Daardoor zijn er minder start- en landingsbanen beschikbaar.

Een woordvoerder van KLM laat aan NH Nieuws weten dat de directie vanochtend met de stakers in gesprek gaat. "Deze werkonderbreking heeft verregaande consequenties voor onze klanten en ook voor andere collega’s in deze drukke periode."

Ook op de weg zijn gevolgen van de staking te merken. Op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam werd de afrit bij Schiphol in beide richtingen zeker drie kwartier afgezet. Rond 12.30 uur werden ze weer vrijgegeven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938