Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Teleurstelling over uitblijven van traditionele Koningsdag-vuurwerkshow

28 april 2022, 21.17 uur · Aangepast 29 april 2022, 10.45 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Tientallen mensen stonden gisteravond tevergeefs bij de Sloterplas voor de traditionele vuurwerkshow die daar jaarlijks aan het einde van Koningsdag (vroeger Koninginnedag) werd gegeven. Toen iets na 22.00 uur bleek dat er niets de lucht inging, was de teleurstelling groot.

Al zo'n zestig jaar lang werd er jaarlijks boven de Sloterplas aan het einde van Koningsdag een vuurwerkshow gegeven, maar gisteravond bleef het, net als de twee jaren ervoor, stil. "Het was een diepe teleurstelling", vertelt de 63-jarige Joyce die de show al van kinds af aan ieder jaar bijwoont. "Na tien minuten keerde iedereen stilletjes huiswaarts."

De twee voorgaande jaren ging de show eveneens niet door, maar gedacht werd dat dit was vanwege de pandemie. Niets blijkt minder waar: "Het mag niet meer", vertelt voorzitter Joop Oudshoorn van het Oranje Comité Amsterdam, die de show altijd organiseerde. "De gemeente heeft de show verboden."

De gemeente laat weten dat het niet gaat om een verbod, maar dat in 2020 is besloten om geen subsidie meer te geven voor de vuurwerkshow. "De meerderheid van de gemeenteraad wil al langer af van vuurwerk in de stad. Het lokale Oranjecomité heeft dit jaar subsidie gekregen voor andere activiteiten", aldus een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Opvallend is dat er diezelfde avond door Martin Garrix een grote vuurwerkshow werd gegeven op de Zuidas.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938