Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oekraïense dansers dansen op 5 mei voor vrijheid: "Vrij van fascisme, daar vecht ons land nu ook voor"

29 april 2022, 07.29 uur · Aangepast 29 april 2022, 14.51 uur · Door AT5 Producties

De Oekraïense balletdansers Stanislav Olshanskyi (28) en Alexis Tutunnique (27) geven op 5 mei een speciaal optreden op het Bevrijdingsdans Festival. Voor hen voelt dansen voor de vrijheid nu extra belangrijk, want in hun thuisland is het oorlog: "5 mei gaat over vrijheid van fascisme en nazisme. De oorlog in Oekraïne is tegen Russisch fascisme, want wat hun soldaten doen, kan alleen vergeleken worden met de nazi's in de Tweede Wereldoorlog." 

AT5

Ze waren pas net in Amsterdam aangekomen toen de Russen eind februari hun thuisland binnenvielen. Een enorme schok voor de balletdansers, die hier samen met prima ballerina Igone de Jongh voorstellingen geven. "Het is heel lastig geweest. We denken altijd na over de oorlog. Over onze vrienden en familie in Oekraïne en Kiev", zegt Stanislav. Nu proberen ze op afstand hun land te helpen middels benefietoptredens. 

Bevrijdingsdans Festival 

Op 5 mei geven Alexis en Stanislav een speciaal optreden tijdens het Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein. Tussen 12.00 uur en 21.00 uur worden daar verschillende optredens en workshops gegeven om de vrijheid te vieren. 

En dat voelt als een paradox gezien de situatie in Oekraïne. "Bevrijdingsdag komt voor ons heel dichtbij. Vrijheid is waar alle Oekraïners de afgelopen 30 jaar voor vechten. Voor onafhankelijkheid", zegt Alexis. Volgens Stanislav is het ook een manier om hun land en mensen te ondersteunen. 

De twee hebben hoop: "Wij geloven dat Oekraïne snel vrij zal zijn, zonder oorlog en zonder agressie. We zullen ons land heropbouwen. Het wordt een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis, onze sterke geschiedenis."

AT5 besteedt op 4 en 5 mei veel aandacht aan de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei volgen we vanaf 19.00 uur de Stille Tocht vanaf het Stadhuisplein naar de Dam, met aansluitend de Nationale Herdenking. Op 5 mei zijn we tussen 17.30 uur en 19.30 uur live in de stad voor alle activiteiten rond Bevrijdingsdag. Deze productie is mede mogelijk gemaakt door Het Amsterdams 4 en 5 mei comité .

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938