Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek KNVB naar geweld en antisemitisme tijdens zaalvoetbalwedstrijd

5 mei 2022, 07.46 uur · Aangepast 5 mei 2022, 14.53 uur · Door Jouri Bakker & Maarten Westerduin

De aanklager amateurvoetbal van de KNVB start een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen van gisteravond in de Emergohal in Amstelveen. Daar raakte een speler van de Joodse zaalvoetclub Maccabi gewond bij een aanval door een speler van de Amsterdamse tegenstander Atletico.

Flickr / Streetview

Dat bevestigt een woordvoerder van de voetbalbond telefonisch aan NH Nieuws, naar aanleiding van berichtgeving in andere media.

"De aanklager werkt onafhankelijk en kan naar aanleiding van een melding, maar ook naar aanleiding van berichten in de media een onderzoek starten", vertelt hij. Dat laatste is nu het geval. Hoewel het om een wedstrijd in een officiële competitie ging, was er geen scheidsrechter aanwezig en is het incident dus niet officieel bij de KNVB gemeld. 

Quote

"De lezingen over wat er is gebeurd, lopen heel erg uiteen"

Woordvoerder KNVB

Om een eerste beeld te krijgen van de gebeurtenissen, heeft de bond eerder vandaag met beide clubs gebeld. "Maar de lezingen over wat er is gebeurd, lopen heel erg uiteen", aldus de woordvoerder.

Te fysiek spel

Volgens het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israel) zouden spelers van Atletico tegen de regels in zeer fysiek hebben gespeeld, waarop de Maccabi-spelers weigerden verder te spelen.

Daarop zouden de Atletico-spelers en een 'meegereisde hooligan' gezamenlijk enkele Maccabi-spelers hebben belaagd. Ook zouden ze antisemitische teksten hebben geroepen en de Hitlergroet hebben uitgebracht.

Aanhouding

Nadat medewerkers van de sporthal de politie hadden gealarmeerd, hielden toegesnelde agenten één speler van Atletico aan. Hij zit nog vast. Een van de aangevallen zaalvoetballers moest zich in het ziekenhuis aan verwondingen laten behandelen.

De KNVB-woordvoerder benadrukt dat geweld, maar vooral antisemitische uitlatingen en uitingen als de Hitlergroet, ontoelaatbaar zijn en bestraft moeten worden. "Daarom zijn we het onderzoek gestart."

Voorbarig

Atletico-voorzitter Jamal Ahaddouch vindt het te voorbarig om nu al inhoudelijk op het voorval te reageren. "De aanklacht heb ik nog niet kunnen lezen. Daarnaast heb ik  de spelers van ons team tot na het weekend gegeven om met een reactie te komen. Ik kan dus niet goed inschatten wat er gebeurd is."

"Iedereen komt nu met een oordeel, terwijl het nog niet duidelijk is wat er is gebeurd", vervolgt Ahaddouch. "Ik kan mijn spelers niet afvallen op zaken die niet bewezen zijn, maar tegelijkertijd kan ik ook niet bagatelliseren wat er is gebeurd. Mocht het zo zijn dat dit echt gebeurd is, dan nemen we passende maatregelen. We hopen dat Maccabi dat ook doet als blijkt dat dit verhaal is opgeblazen."

Volgens Ahaddouch is ook de KNVB zelf tekortgeschoten. "Die moeten er gewoon voor zorgen dat er bij deze wedstrijden een scheidsrechter aanwezig is. Nu hoorde iedereen die het gezien heeft bij één van de twee teams."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938