Start van hoofdcontent

Stad

nl

Online examentraining populair: "Zelfs in bed kan je een filmpje kijken"

8 mei 2022, 07.00 uur · Aangepast 8 mei 2022, 18.25 uur · Door Roos Gerritsen

Van aardrijkskunde, wiskunde tot maatschappijleer. Alle vakken komen straks weer aanbod op de eindexamens, die van 12 tot en met 30 mei plaatsvinden. De afgelopen jaren liepen veel leerlingen achterstanden op door de coronacrisis. Online examentraining lijkt de oplossing om de achterstand in te halen. Het online examentrainingplatform Digistudies groeide in de afgelopen drie jaar van ruim 1100 naar meer dan 10.000 gebruikers.

AT5

"Heel veel lessen vielen uit en je moest de lessen online volgen", vertelt de 17-jarige Emma van het Spinoza Lyceum over de lessen in de coronaperiode. Ze gaat binnenkort havo examen doen en vindt het toch wel spannend: "Het is de eerste keer."

Maria en Sophie, beide 18 en leerlingen van het Gerrit van der Veen College herinneren zich ook nog goed de onrustige tijd op school tijdens de pandemie. "Veel docenten waren ziek en dan had je weer twee weken geen les. We hebben bij sommige vakken wel wat achterstand opgelopen", vertelt Sophie.

De oplossing? "Zelf examentrainingen regelen", zegt Sophie. Daarin blijkt ze niet de enige. De afgelopen drie jaar werd het digitale platform van Micha Proper, Digistudie, tien keer zo groot. "Deze periode is heel erg druk qua bezoekers. Heel veel leerlingen willen op het laatste moment nog een video kijken om zich voor te bereiden op de eindexamens."

Quote

"Je moet een beetje initiatief nemen door corona. Dan kom je al snel op online leren"

Sophie - Leerling

Inmiddels nemen ook veel scholen de digitale examentrainingen over. "Zij zien natuurlijk ook dat hun leerlingen extra hulp nodig hebben en de video's zijn een ideaal verlengstuk van de les", aldus Proper.
Voor de leerlingen lijkt vooral het gemak een rol te spelen. "Als je in de trein of tram zit, kan je het er zo bij pakken", vertelt Emma.

De examens starten volgende week donderdag. Daarna zien de leerlingen vooral uit naar de vrije tijd. Maria vertelt enthousiast: "Lekker veel feesten en volgend jaar studeren. Daar heb ik heel veel zin in." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938