Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Huishoudens aangesloten op warmtenet tot in 2023 vast aan hoge gasprijs'

13 mei 2022, 10.00 uur · Aangepast 13 mei 2022, 11.06 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Woningen met stadsverwarming zullen het mogelijk tot in 2023 moeten doen met de hoge gasprijzen. Het lijkt erop dat er voorlopig geen ontkoppeling tussen de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs gaat komen. 

Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. Op dit moment staat in de Warmtewet dat dat de warmtetarieven aan de gasprijs zijn gekoppeld, daardoor mogen leveranciers de prijs van de stadsverwarming omhoog gooien. 

Eerlijke prijs

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wil een "eerlijke prijs" voor de stadsverwarming, omdat het een milieuvriendelijkere vorm van verwarmen is. Dat komt doordat de warmte die wordt gebruikt, warmte is dat vrijkomt van een elektriciteitscentrale of een afvalverwerker. 

Daarvoor wil Jetten de Warmtewet aanpassen, zodat de prijzen ontkoppeld kunnen worden. Die wet is volgens de Haagse bronnen later klaar dan verwacht, namelijk pas ergens in 2023. De vertraging van de gehoopte ontkoppeling komt onder meer omdat Jetten in de nieuwe wet ook afspraken wil maken over het eigenaarschap van de warmtenetten. Daarover is nog veel overleg nodig.

Amsterdam

Het betekent in ieder geval dat gebruikers van de stadswarmte ook komende winter nog vastzitten aan de hoge gasprijzen. Vattenfall, het enige bedrijf dat in Amsterdam de stadswarmte levert, verhoogde de prijzen voor gebruikers afgelopen januari. Volgens het bedrijf stegen de prijzen voor gemiddelde particuliere klant met zo'n dertien euro per maand. 

Is het in Amsterdam wel zo dat een groot gedeelte, negentig procent, van het warmtenet al is ontkoppeld van de gasprijs. Daardoor zijn de stijgingen qua prijs redelijk laag en komen gebruikers goedkoper uit. Dat komt doordat de gemeente een afspraak heeft gemaakt met Vattenfall. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938