Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Formerende partijen staan voor harde keuzes: "Lasten verhogen én bezuinigen"

13 mei 2022, 18.59 uur · Aangepast 13 mei 2022, 22.22 uur · Door Lotte Rigter

De Partij van de Arbeid, GroenLinks en D66 zijn al weken aan het onderhandelen voor een nieuw coalitieakkoord, maar verwachten begin juni hun handtekeningen eronder te zetten. Het blijkt een lastige opgave: de formerende partijen hebben grote ambities, maar kunnen niet alles waarmaken door financiële tekorten. 

AT5

Marjolein Moorman (PvdA), Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Reinier van Dantzig (D66) waren vandaag op pad in De Pijp. De afgelopen paar vrijdagen bezochten de onderhandelaars een stadsdeel en Zuid is de laatste op de lijst. "Dat doen we om in de stadsdelen, en ook stadsgebied Weesp, te horen wat er allemaal speelt en om kennis te maken met de bestuurscommissies", legt Moorman uit. 

De thema's die worden besproken worden meegenomen in de onderhandelingen voor een nieuw stadsbestuur. Die onderhandelingen gaan goed, laten alle drie de kopstukken weten. "We zijn nu echt druk bezig om een stap vooruit te zetten", aldus Van Dantzig. "We hebben ons ten doel gesteld dat het begin juni af is en dat is het binnenkort. Dus we moeten aan de bak."

Tekorten

Die onderhandelingen zijn dit jaar extra uitdagend. De stad kampt met grote financiële tekorten door onder andere de aanpak van de bruggen en kades, de energietransitie en de oorlog in Oekraïne. Vorig jaar gaf het voormalige college nog vier miljard uit om gezond uit de coronacrisis te komen. Daarvoor moesten ze diep in de reserves duiken. 

"Dus moeten er nu harde keuzes gemaakt worden", aldus GroenLinks-voorman Groot Wassink. Wat die harde keuzes dan precies zijn, kan hij nog niet kwijt. "Maar we zullen echt moeten kiezen want de financiële situatie is gewoon echt niet goed. En je wil toch blijven investeren in de stad en de uitdagingen die er zijn. Neem klimaatverandering, ongelijkheid en de woningnood."

Quote

"Er is niet genoeg geld. Als we alles doen zou Amsterdam morgen failliet zijn"

marjolein moorman - pvda

Ook Moorman, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, benadrukt dat er weinig geld te besteden is. "Laten we daar duidelijk over zijn: er is niet genoeg geld om alles, ook wat we hier in de stadsdelen horen waarvan we heel goed begrijpen dat die noden er zijn, om dat allemaal te doen. Als we dat allemaal zouden doen, dan zou Amsterdam morgen failliet zijn."

En dat betekent dat er ergens geld gevonden moet worden. Op de vraag of de lasten worden verhoogd of dat er bezuinigingen zullen komen reageert Van Dantzig (D66) stellig: "Volgens mij moet je het allemaal doen, zo eerlijk moet je zijn. Je komt er niet zonder de lasten te verhogen en je komt er niet zonder bezuinigingen. Daarnaast moet je ook investeren, want de stad moet door."

Wethoudersposten

De partijen zeggen op schema te liggen om begin juni het coalitieakkoord te finaliseren. "Het wordt een mooi rood akkoord", zegt Moorman. "Maar zeker ook met een groen randje, want we moeten ook echt gaan nadenken over klimaat en toekomst. Ja, dat zit er wel aan te komen."

Met welke portefeuilles ze zich bezig wil houden de komende vier jaar wil Moorman nog niet kwijt, maar ze laat weten dat Onderwijs zomaar een optie zou kunnen zijn. Ook Groot Wassink en Van Dantzig laten hun ambities voor wethoudersposten nog even geheim.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938