Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jason Bhugwandass Amsterdammer van het jaar

15 mei 2022, 11.30 uur · Aangepast 15 mei 2022, 16.46 uur · Door AT5

Jason Bhugwandass heeft de prijs Amsterdammer van het Jaar 2021 gekregen. Bhugwandass zet zich in tegen onrecht in de jeugdzorg. De uitreiking vond aan het begin van de middag in de ambtswoning plaats. 

15 mei 2022, 16.46 uur

Jason Bhugwandass met Amsterdammer van het Jaar van vorig jaar

Amsterdammer van het Jaar Jason Bhugwandass op de foto met de winnaar van vorig jaar, Kurano Bigiman. Bigiman zette op het Ir. Lely Lyceum in Zuidoost met succes de eerste gymnasiumopleiding in het stadsdeel op. 

15 mei 2022, 14.54 uur

Samenvatting uitzending

AT5 was tussen 12.00 uur en 13.00 uur live bij de uitreiking van de prijs, bekijk hieronder een compilatie:

AT5

15 mei 2022, 13.16 uur

Emoties bij uitreiking

Bhugwandass was zeer geraakt door de prijs. "Omdat ik heel erg gehecht ben aan mijn stad. Het doet me heel veel om te weten dat dat wederzijds is." 

De afgelopen maanden zijn intensief geweest. "We hebben echt de gesloten jeugdzorg, ook met heel veel mensen om me heen en jongeren die zich hebben ingezet, op de kaart gezet."

AT5

15 mei 2022, 12.57 uur

Jason Bhugwandass Amsterdammer van het jaar

Er is dit jaar een recordaantal stemmen binnengekomen. Jason Bhugwandass kreeg 26 procent van de stemmen. De 24-jarige student psychologie zat zelf als tiener een jaar in gesloten instellingen omdat hij depressief en suïcidaal was. In plaats van zorg en aandacht,  werd hij vaak 22 uur per dag op zijn kamer opgesloten en kreeg geen behandeling. 

Hij voerde in samenwerking met Het Vergeten Kind campagne om te stoppen met de gesloten jeugzorg. Hierbij werden 134.000 handtekeningen opgehaald., wat leidde tot het kamerbreed aannemen van een motie om te stoppen met gesloten jeugdzorg. De staatssecretaris heeft aangekondigd nog voor de zomer te komen met een plan om gesloten jeugdzorg af te bouwen en alternatieven op te bouwen.  

"Jason heeft het aangedurfd, en dat vind ik heldhaftig, de omstandigheden waarin hij opgroeide en het onrecht in de jeugdzorg, en het is onrecht, ik ben dat zo met je eens, kenbaar te maken", zei burgemeester Halsema. "Al vanaf een leeftijd dat je je eigenlijk nog aan het ontwikkelen was. Dat maakt je een held van onze stad en een enorm rolmodel voor andere jongeren. En voor andere Amsterdammers. Van veerkracht, weerstand en van hoe we ons allemaal willen ontwikkelen. Dus je hebt het verdiend en we zijn blij dat je er bent."

15 mei 2022, 12.54 uur

Alle genomineerde Amsterdammertjes krijgen een prijs

Er wordt een groepsfoto gemaakt die in het Amsterdam Museum komt te hangen en burgemeester Halsema gaat de komende tijd met ze in gesprek.