Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vernieuwde stoep, weg en spoor bij de Ferdinand Bolstraat: "We zijn al een heel eind op dreef"

16 mei 2022, 13.13 uur · Aangepast 17 mei 2022, 10.49 uur · Door AT5 Producties

De herinrichting van de Ferdinand Bolstraat is grotendeels afgerond. Het werk bestaat onder andere uit het vernieuwen van de stoep, de weg en het tramspoor. Ook komen er nieuwe toegankelijke tramhaltes en ondergaat het Cornelis Troostplein een metamorfose. De makers van Het Verkeer zijn aanwezig tijdens de werkzaamheden. 

AT5

De herinrichting van de Ferdinand Bolstraat is het laatste deel van project de Rode Loper, waarbij de kwaliteit van de straten boven de Noord/Zuid lijn wordt verbeterd. 

''We zijn al een heel eind op dreef", vertelt omgevingsmanager Linette Blom. "We werken nu aan de twee kruisingen met de Lutmastraat en de Van Hilligaertstraat. We maken een nieuwe tramhalte de stad uit, stad in is al klaar." Naast het aanpakken van de straat, krijgt het Cornelis Troostplein een nieuwe inrichting. "We gaan het plein groter maken, waardoor er meer ruimte komt voor groen, voetgangers en zit - en speelgelegenheden."

De herinrichting van het plein biedt meteen kansen voor een betere groeiplaats voor bomen. Met speciale zuigwagens wordt de grond onder de bomen weggezogen. "Graven is hier niet mogelijk omdat je anders teveel wortels beschadigd", vertelt de projectleider van de groenaannemer Rutger Franken.

"We vervangen ongeveer 200 kubieke meter grond voor nieuwe voedingsrijkegrond: ''Urban Sand'. Daar kunnen de wortels van de bomen weer goed in groeien." 

Werkmannen aan het werk met speciale zuigwagen
Quote

"Ik ben heel blij dat al die parkeerplaatsen weg zijn"

een buurtbewoner

In de buurt weerklinken vooral positieve geluiden over de nieuwe Ferdinand Bolstraat. "Ik ben heel blij dat al die parkeerplaatsen weg zijn", vertelt een buurtbewoner. 

In een nabijgelegen kroeg is de eigenaar blij dat het werk tot zijn einde komt. "Het begint eindelijk ergens op te lijken. Het heeft even geduurd, maar het eindresultaat is mooi." 

Voor sommige studenten voelt het nog niet alsof het einde in zicht is. "Ik loop volgens mij al het hele seizoen om naar mijn stage, er komt geen einde aan." 

Omrijden voor auto's en fietsers

Vanaf 6 mei kan het verkeer weer over de Ferdinand Bolstraat de stad in. De Lutmastraat blijft nog afgesloten tot eind mei. De kruising Ferdinand Bolstraat/Van Hilligaertstraat is afgesloten voor alle verkeer en wordt omgeleid. 

Volgens planning is de gehele Ferdinand Bolstraat tussen de Jozef Israëlskade en de Van Ostadestraat rond eind juni weer open voor auto- en fietsverkeer.

De werkzaamheden aan de Ferdinand Bolstraat en het Cornelis Troostplein zijn in het najaar van 2022 klaar. 

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.