Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ondernemers vrezen gevolgen schrappen 10 cent-zones: "Straks geen klanten meer"

19 mei 2022, 20.11 uur · Aangepast 19 mei 2022, 22.06 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het schrappen van het 10 cent-tarief in winkelstraten zal grote gevolgen hebben. Dat verwachten ondernemers.

De gemeente stopt met het tarief vanwege een uitspraak van de Hoge Raad. "10 cent is goed voor de klanten zelf, kunnen ze parkeren en even eten halen", zegt een verkoper van Roti. "Dus als dat verdwijnt hebben we straks helemaal geen klanten meer. Dus ik ben het ermee oneens als dat verdwijnt."

"Nou, meen je dit nou serieus? Dat vind ik echt belachelijk", zegt een andere ondernemer. "Voor de ondernemers is dit een ongelooflijke bummer. Ze durven wel zeg. Ik vind het not done, echt belachelijk."

VVD-raadslid Daan Wijnants wil dat het tarief zo snel mogelijk terugkomt. "Het college heeft natuurlijk wel alternatieven, in plaats van meteen dat hele tarief meteen schrappen en mensen gelijk zes euro per uur te laten betalen."

Wethouder Egbert de Vries (Verkeer) liet eerder vandaag weten dat de gemeente in de winkelstraten met de 10 cent-zones stopt om te voorkomen dat automobilisten onterecht beboet worden. Volgens de Hoge Raad mogen er namelijk geen boetes gegeven worden als de maximale parkeerduur is verstreken. 

Tijdens een vergadering in de Stopera gaf hij aan dat het laten bestaan van het 10 cent-tarief in de winkelstraten zonder maximale tijdsduur voor het stadsbestuur geen optie was: "Dan heb je hele grote kans dat mensen uit de zijstraten daar permanent gaan parkeren omdat het veel goedkoper is dan in die zijstraat. En dan kun je ook niks op- of afhalen want dan staat het permanent vol."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938