Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drugsgebruikers en dealers in Heintje Hoekssteeg: "Vrouwen durven hun huis niet in"

21 mei 2022, 20.14 uur · Aangepast 21 mei 2022, 21.58 uur · Door Simone Langejan & Nina de Groot

Sinds de coronaregels in de binnenstad zijn opgeheven, zijn de Wallen weer overvol. Bewoners van de Heintje Hoekssteeg zijn er klaar mee en willen dat de gemeente de overlast in hun steeg aanpakt. Naast het afval dat door voorbijgangers op de grond wordt gegooid zorgt drugshandel voor veel overlast. "Het is zelfs zo erg dat vrouwen bang zijn om 's avonds of 's nachts naar binnen te gaan", zegt buurtbewoner Lennard.

Nachtelijke vechtpartijen, schreeuwende toeristen en geveltuintjes waar zakjes harddrugs in worden verstopt; het is aan de orde van de dag voor de bewoners van de Heintje Hoekssteeg. Lennard woont al dertig jaar in deze buurt en prikt dagelijks zijn straatje schoon. Volgens hem is de situatie de laatste paar maanden geëscaleerd. "Het gaat zelfs zo ver dat vrouwen 's avonds en 's nachts hun huis niet meer in durven", zegt hij.

Onveilig

's Nachts wordt de Heintje Hoek bevolkt door ongure types. "Ik doe mijn verhaal anoniem voor mijn eigen veiligheid", zegt één vrouwelijke bewoner van de steeg. Vaak moet ze langs drugsdealers of -gebruikers om bij haar voordeur te komen. "Ik voel me niet veilig op dat moment." Een buurvrouw legt uit hoe ze 's nachts de straat over gaat. "Ik gebruik mijn fiets, dan heb ik tenminste nog iets tussen mij en de dealers."

Veel bewoners pleiten voor een toegangssysteem, zoals een hek waarmee de steeg na 23 uur alleen nog toegankelijk is voor bewoners en bestemmingsverkeer. De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten geen hek te willen plaatsen. In plaats daarvan wordt geprobeerd de overlast op een andere manier tegen te gaan. Zo worden straatdealers persoonlijk aangepakt en wordt het gebied waar geen alcohol mag worden verkocht uitgebreid.

Ondanks alle problemen peinzen de bewoners er niet over om ergens anders te gaan wonen. "Dat zou ook een beetje de omgekeerde wereld zijn, dan zou je de stad dus overgeven aan overlastgevende types", zegt Lennard.

Op straat gevonden drugszakje - Anonieme bewoner

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938