Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Buiksloterham transformeert van industriegebied naar stadswijk: "Hele bergen puin worden per schip afgevoerd"

23 mei 2022, 14.00 uur · Aangepast 23 mei 2022, 17.08 uur · Door AT5 Producties

Buiksloterham, het gebied tussen Overhoeks en de NDSM-werf transformeert van een industrieel bedrijventerrein naar een stadswijk. Op kavel 18 en 19 is gestart met bodemreiniging zodat er vanaf 2024 kan worden gebouwd aan ongeveer 1300 woningen in deze nieuwe wijk. De makers van Het Verkeer bezoeken de kavel en spreken met projectleider Paul Vermeij. 

AT5

Op de kavels 18 en 19 in Buiksloterham hebben in het verleden fabrieken, energiecentrales en andere bedrijven gestaan. Hierdoor is de grond verontreinigd geraakt en worden momenteel voorbereidingen getroffen om de grond klaar te maken voor bouwwerkzaamheden. "We verwijderen diverse vervuilingen in de ondergrond. Hele bergen puin worden ter plaatse gebroken en per schip afgevoerd",  vertelt Vermeij. 

Het reinigen van de grond gaat ongeveer twee jaar duren en kan hinder veroorzaken voor de omgeving. "Je start met bouwen op een industrieterrein, maar op een gegeven moment komt er een bepaalde verhouding tussen wonen en werken. Dat heeft impact door geluid en stof. Dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen." 

Quote

"Ik kijk mijn ogen uit wat er hier allemaal in de grond zit"

een fietser

Dat er in de grond wordt gewerkt, is de omgeving ook opgevallen. "Ik kijk mijn ogen uit wat er hier allemaal in de grond zit." Merkt een passerende fietser op. Een buurtbewoner neemt een kijkje bij de werkzaamheden. "Zoals je nu al kunt horen is er vrij veel geluid en herrie op de achtergrond. Dat is al een tijdje gaande. Maar goed, het hoort erbij." Toch zijn er ook enthousiaste voorbijgangers. "Nieuwe woningen, er is allemaal bedrijvigheid. Dat is alleen maar leuk." 

Omleidingen voor het verkeer 

De komende jaren zullen er diverse omleidingen zijn voor het verkeer in Buiksloterham. Op de kavels 18 en 19 geldt momenteel een omleiding voor fietsers, omdat er aan het fietspad wordt gewerkt. 

De totale werkzaamheden in Buiksloterham zullen tot 2030 duren. 

Meer informatie over werkzaamheden in de stad? Kijk op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.