Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bogdana verblijft al 2 maanden in hotel in Hamerkwartier: “Amsterdam en Kyiv lijken heel erg op elkaar”

24 mei 2022, 18.00 uur · Aangepast 30 mei 2022, 11.34 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag staan we in het Hamerkwartier in Noord.

Het Hamerkwartier is een plek die continu verandert. Van een oud, industrieel gebied naar een combinatie van werk- en woongebied. We gaan langs bij een van de eerste bewoners van de buurt: Gusta. We ontmoeten haar op het dak waar ze planten heeft waarmee ze haar sjaals verft, maar ook om pijnstillende zalfjes van te brouwen. In de keuken staat alvast een pannetje smeerwortel op.

Kiki springt achterop de motor die haar vervoert naar de Motorkade. Voor het Holiday Inn Hotel wacht Bogdana ons op. Ze verblijft hier al twee maanden samen met zo’n 100 andere Oekraïense vluchtelingen. Ze vertelt ons dat ze haar ouders achter heeft moeten laten omdat zij hun land niet willen verlaten. Ze kwam in Amsterdam terecht en ziet overeenkomsten met haar geliefde Kyiv: de gastvrijheid en positieve instelling van de mensen. “Vanaf het Centraal Station voelden we de steun en hulp”. We nemen Bogdana mee naar haar creatieve buren die in Kunstlicht een officiële broedplaats hebben.

Quote

"Vanaf het Centraal Station voelden we de steun en hulp"

Bogdana

Robin Kapitein, dé man die de ambacht terugbrengt naar het Hamerkwartier geeft ons een korte rondleiding. Op zijn werkplek maakt hij prachtige glas-in-loodkunstwerken. Midden in de coronapandemie besloot hij fulltime glaskunstenaar te worden. Inmiddels heeft hij met zijn werk de Hermitage gehaald. Om de Oekraïense vluchtelingen welkom te heten in Noord heeft hij een kunstwerk dat hij aan Bogdana overhandigt. 

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]